Gå til sidens hovedinnhold

Bot og utestengelse venter

Artikkelen er over 14 år gammel

Norges Fotballforbund er forberedt på en klekkelig bot, og det bosniske landslaget kan få karantene etter opptøyene på Ullevaal.

Politioppbudet var tredoblet i forhold til vanlig bemanning, men tross ransaking av hver enkelt tilskuer, ble det brakt inn masse raketter på Ullevaal.

– Som arrangør beklager vi dette sterkt, og det er bøter det er vanlig å straffe dette med. UEFA (det europeiske fotballforbundet) sendte en ekstra sikkerhetsagent til dette oppgjøret etter at Bosnia-Herzegovina frasa seg ansvaret for sine egne supportere, sier generalsekretær i NFF, Karen Espelund.

Skandale

Rett etter kampslutt på Ullevaal møtte hun, fotballpresident Sondre Kåfjord og arrangementsansvarlig Dag Vestlund til pressekonferanse.

Da kampen måtte stoppes etter halvannet minutt, var skandalen et faktum, og det som ikke skulle skje, skjedde.

– Hvorfor?

– Vi kunne ikke kle av tilskuerne på vei inn. Det ble beslaglagt masse bengalske lys, men likevel viste det seg at mye var kommet inn. Disse enhetene er så små at de kan gjemmes i en truse, sier Karen Espelund.

Utfordring

Hvordan dette skal unngås i framtiden, blir nå NFFs store utfordring å finne ut av.

– Kan noe ha blitt fraktet inn på forhånd?

– Vi har gjennomsøkt tribunene med tanke på det. Vi har samarbeidet med norsk og bosnisk politi, og vi mener vi tok alle de forholdsregler vi måtte, sier Dag Vestlund. Han vil heller ikke kritisere sikkerhetsvaktene, for de gjorde den jobben de var satt til.

Nå vil NFF ta saken videre til UEFA, og man utelukker ikke at Bosnia-Herzegovina kan bli utestengt for en kortere periode.

For å lage bråk

– Det er helt uvanlig at et land ikke vil ha billetter til sine egne supportere, og vi orienterte UEFA tidlig om det. Samtidig vet vi at det er tusener av bosniere i de nordiske land som ville se kampen, og vi ville gi dem et tilbud. Her har det kommet inn elementer som ikke var her for fotballens skyld, men for å lage bråk. Det innrømmet flere av dem etterpå, sier Karen Espelund.

Da bråket sto på, ble det vurdert å tømme hele tribuneseksjonen før kampen skulle fortsette.

– Det ble vurdert, men vi valgte å trå varsomt. Politiet omgrupperte seg, vi fikk ut deler av supporterne og vi fikk fullført kampen. Det er vi veldig fornøyd med nå, sier Dag Vestlund.

Tomme tribuner

En bosnisk journalist var kritisk til at landets supportere ble plassert rett bak mål, så nær spilleflaten.

– Svingen bosnierne sto i er tilrettelagt for bortelagets supportere, og det er der de kommer lengst fra gressmatta, svarte Dag Vestlund på det.

Søndag reiser det norske landslaget til Frankfurt for å spille neste EM-kamp mot Tyrkia for tomme tribuner.

Norges Fotballforbund frykter ikke slik straff på Ullevaal, men Bosnia-Herzegovina risikerer å få det. (ANB)