Gå til sidens hovedinnhold

Første svømmeturen fra Svenner

Artikkelen er over 8 år gammel

15. august 1939 la 16 år gamle Jan Høeg på svøm fra Svenner mot Larvik sammen med fetteren Per Høeg. Les også:

Fem timer og 20 minutter senere krabbet de to opp på bryggene i Larvik. Les om den spennende turen her.

- Vi var de første som hadde svømt strekningen på 11 kilometer noen gang, og så vidt jeg vet hadde ingen i Norge svømt så langt over åpent vann noen gang, forteller den spreke 89 åringen, som fortsatt stadig imponerer med sine aktiviteter knyttet til både sjøen og naturen.

- Men jeg var sprek den gangen, og tok utfordringen. Det ble litt av en tur, forteller han.

Lørdag svømte Erik Sørensen fra Larvik distansen på litt over tre timer, men at Høeg brukte over to timer mer har han en enkel forklaring på.

- Den gangen hadde ingen så godt som hørt om «crawling» eller frisvømming. Det eneste vi kjente til var vanlig brystsvømming, og dermed gikk det jo langt saktere, sier han.

Høeg forteller at man den gangen heller ikke hadde våtdrakter, så ei lita badebukse var det eneste. Vannet holdt 18 grader, men heldigvis holdt brennmanetene seg vekk.

- I dag sier man at man ikke kan klare seg mer enn et par timer i så kaldt vann uten våtdrakter, men det gikk altså. Jeg er her ennå, sier han.

Innsmørt med tre hekto maskinfett for å forsøke å holde kulden unna, la de to i vei fra Svenner med en annen fetter ved årene i følgebåten, en liten robåt.

- Vi hadde bestemt at vi ikke hadde lov til å røre båten underveis, men vi måtte jo ha mat og drikke. Vi hadde 12 brødskiver til hver, litt kakao og saft som vi fikk sendt ned til oss, forteller han.

Fem timer og 20 minutter senere krabbet altså de to opp på den gamle Peter Wessel brygga, og et stort mål for to unge gutter var nådd.

- Vi var ikke så veldig slitne, men tror vi sov godt den natten. Egentlig hadde vi også planer om å svømme over den engelske kanalen, men ga opp prosjektet. Vi fant ut at akkurat det ble for langt, sier Jan Høeg.