Gå til sidens hovedinnhold

Hamre: Aldri mer tillit til DNT

Artikkelen er over 20 år gammel

– Det Norske travselskap har hoppet bukk over menneskerettighetshensyn. Jeg kommer aldri til å ha tillit til dem igjen, sier Atle Hamre. I går ble det klart at Hamre igjen kan trave på norske travbaner.

Hamre er ikke bitter på det norske travmiljøet, det er det Norske Travselskapet han er skuffet over. For i går frikjente appellkomiteen til DNT travkusken på alle punkter. Det betyr at utestengelsen fra travbanene er en saga blott og at trenerlisensen er Hamres igjen.
– Jeg føler meg lettet, og kan nå legge disse tingene bak meg og ta fatt på det jeg skal gjøre, sier han.
Alt å si
Appellkomiteens dom var med øyeblikkelig virkning, men Hamre venter 8-10 dager før han igjen kjører løp. Selv om han er lettet, trodde han før avgjørelsen falt på en frifinnelse.
– Advokatene mine som kan jussen trodde på frifinnelse, og jeg visste at det satt praktiserende advokater i appellutvalget som også kan jussen – dermed trodde jeg på en frifinnelse, forteller han.
Gårsdagens avgjørelse i appellkomiteen var et være eller ikke være for Hamre. Domskomiteens avgjørelse før jul betydde at han mistet levebrødet sitt, og at de ansatte på stallen på Ulleberg gård gikk en usikker framtid i møte.
– Det hadde veldig mye å si for meg, det gjaldt hele jobben min som jeg har bygd opp gjennom mange år, påpeker han.
Ikke rettskraftig dom
– Man kan ikke legge vekt på en sak som ikke er avgjort – det er ikke tillatt, påpeker Hamres advokat i appellsaken, Per Danielsen.
– Dette er en stor dag sportslig – Hamre er igjen tilbake på travbanen. Det er også en stor dag rettssikkerhetsmessig, mener Danielsen.
Med denne avgjørelsen mener han at de ansvarlige organer i Travselskapet har rettet opp en feil.
Danielsen prosederte på menneskerettighetshensyn, og vant med det fram i ankesaken. De mente dommen mot Hamre på ti års utestengelse stred mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Påstanden om inhabilitet vant ikke fram. Grunnlaget for frifinnelsen var at Hamre ikke kan dømmes så lenge dommen fra Sandefjord byrett ikke er rettskraftig. Dermed kan heller ikke DNT dømme Hamre for overtredelse av DNTs reglement.