Gå til sidens hovedinnhold

Håndballjentene bommer på integreringen

Artikkelen er over 4 år gammel

Norges håndballyndlinger vinner gull på gull, men det skjer ribbet for spillere med fremmedkulturell bakgrunn. – Vi må knekke koden, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

Frafallet av unge spillere med innvandrerbakgrunn på jentesiden i Norge slår alle rekorder. Integreringen til toppnivå er lik null.

– Når de kommer opp på yngrelandslag, så ser vi noen få med fremmedkulturell bakgrunn. På 1998- og 2000-utgavene er og har det vært jenter innom, sier Hergeirsson.

Han forholder seg hele tiden til 40-50 spillere som er den ypperste kremen i Norge. Islendingen har ikke noe med frafallet å gjøre, men han skulle veldig gjerne sett at trenden snur.

– Når vi så ser på eliteserien og seniornivået, så er de nesten totalt borte.

– Hvor mye hadde det betydd å få en slik spiller?

– Vi vil gjerne speile Norge. Det ville vært fenomenalt og flott om vi fikk opp en på vårt seniorlandslag. Da kunne vi sagt at vi i Norge lykkes med integrering. Håndball er en stor lagidrett i Norge, og kvinnehåndball er stort. Hvis vi i idretten klarer det, så kan vi si at vi har lyktes.

– Vi klarer ikke det siste steget. Hadde jeg hatt svaret, skulle jeg gjerne kommet med oppskriften.

Les også: Haddy spiller med hijab – hvorfor gjør ikke flere det?

Les også: På dette jentelaget er det ti nasjonaliteter

Forsvinner i ungdommen

– Jeg er nok ikke den beste eller dyktigste til å uttale meg om dette. Men det gjøres kjempemye godt arbeid på barnenivå og opp til ungdomsnivå når det gjelder å inkludere. Vi har masse jenter som spiller håndball og er med i dette gamet, sier Hergeirsson.

– Så kommer ungdomsårene. Da er det nok noe med kultur, tradisjoner og rammebetingelser som gjør at mange av jentene forsvinner. Hva er årsaken? Det må vi overlate til dem som står litt i det til å si noe om.

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal har dette synet:

– Dette synes jeg det er utrolig vanskelig å svare på. Men det handler nok om rekruttering og hvem som vil spille håndball. At det ikke er noen med innvandrerbakgrunn på laget vårt nå, har absolutt ikke noe med at vi ikke ønsker det. Det hadde vært akkurat det samme som om andre som er med, sier Oftedal til NTB.

– Dette kan jo også henge sammen med at jo flere generasjoner vi snakker om, jo større blir sjansen for at jentene velger håndball. Det håper jeg de gjør.

Kommentarer til denne saken