– Det vanligste er at man begynner å slurve med grepet, stillingen, siktet. Men man behøver ikke ha perfekt sving for å ha det gøy med golf. Og golf skal være gøy, formaner Henrik Bjørelind.

Etter at golfsporten i mange år nok var ansett som en aktivitet forbeholdt middelaldrende, nasaltalende menn med genser over skuldrene og yacht i skjærgården, er bunker, green og wedge i dag uttrykk som folk flest har tatt opp i vokabularet.

Østlands-Posten spurte Larvik Golfklubbs svenske instruktør Henrik Bjørelind om han kunne gå gjennom de vanligste feilene en nybegynner i den nye folkesporten gjør. Og undertegnede, for ordens skyld verken særlig nasal eller maritim, stilte seg til disposisjon for veiledning.

– Jeg vil hevde at den første feilen mange gjør, er å unngå å komme hit i det hele tatt i den tro at dette er et sted kun for medlemmer. Dette klubbhuset er for alle, og kan hjelpe deg med alt unntatt været, sier mannen som er inne i sin tjuende sesong på Larvik golfbane.

Han påpeker at den såkalte driving rangen og korthullsbanen er åpen for absolutt alle, og at dette også har bidratt til å bryte ned de barrierene som tidligere var der for mange. Ønsker man seg ut på 18-hullsbanen, er steget litt lenger. Men allikevel mye kortere enn tidligere.

– Grønt kort med teoriprøve og oppspill med sensor er fjernet. Nå er det kurs i løpet av en helg, og etter en fadderrunde er man klar. Etter at opplegget med en sensor forsvant, har jeg sett en spesiell økning i antall damer på disse kursene, forteller Bjørelind.

På dette kurset, som ifølge vår golfvenn inneholder folk i alle aldre og fasonger, lærer man blant annet riktig beinstilling, håndgrep og å holde hodet stille i svingen. Ting som det er fort gjort å synde mot eller glemme når man er ute i roughen på egen hånd.

Bildene i denne artikkelen er ment som en hjelp til deg som ikke helt husker hvordan alt dette skulle være.

– Det er vanlig at man begynner å slurve litt. Men mange spiller godt selv om svingen ikke er perfekt. Man tilpasser seg sine uvaner. Det handler om øye/ball-koordinasjon, sier Bjørelind, og påpeker at også proffene av og til bommer.

Det viktigste for ham er uansett at folk har det gøy med golf. Da kan man til og med være fleksibel på reglene.

– For mosjonsgolfere er det lov å kaste ballen ut av bunkeren eller inn på greenen. Det kan også være bra for spilltempoet og dermed unngå kødannelser. Men man bør være klar over hvordan reglene er, sier Bjørelind, og påpeker at juks og «mulligans» selvsagt ikke er tema om man går konkurranse- eller handikaptellende runde.

For å komme i gang behøver man heller ikke ruinere seg. For når undertegnede spør Bjørelind hvor mye utstyret betyr når du skal spille, henter han frem et 100 år gammelt golfsett han har liggende.

– Med dette er jeg i gjennomsnitt tolv slag dårligere på en 18-hullsrunde. Så 90 prosent handler om dine egenskaper. Men tolv slag på en runde vil jo allikevel kunne utgjøre forskjellen fra medalje til å ende sist i en konkurranse. Godt og tilpasset utstyr hjelper deg å prestere optimalt, påpeker Bjørelind.

– Men for mange er golf tross alt hovedsakelig en sosial greie som også gir deg god trim.