Endelig satt teknikken og farten for Julie Hjortland på norsk jord denne sesongen. Andreårsjunioren var helt i norgestoppen i orientering, men det var for sent til plass på førstelaget i stafetten søndag.

Årets sesong hadde fram til i går inneholdt vel mye bom for Julie Hjortland. For eksempel forsvant 15 minutter på den første posten på natt-NM natt til lørdag.

Som en følge av det som har skjedd, var det ei riktig skjerpet Larvik-jente som startet på den første distansen under NM-uka, og plutselig stemte alt.

– Skikkelig gøy å få det til. Jeg har lært av feilene som jeg har gjort tidligere i år. Jeg løp sikkert og tok få sjanser. Det var lurt.

Femteplassen på en av etappene under O-Ringen, verdens største o-løp, og resultatet i går er det desidert beste denne sesongen.

Bare andrelaget

Selv om Julie tok en sterk sjuendeplass i yngre junior, blir det andrelaget på damestafetten som avslutter NM-uka søndag.

– Jeg skulle gjerne ha vært på førstelaget, sier Julie. – Men jeg forstår også uttaket.

Stafettlaget ble plukket ut før NM-uka. I tillegg til Runa Fremstad er Elin Bjerva og Karina Nordrum Stokkenes på førstelaget.

Tre i toppen

Også søsknene Fremstad fikk bra plasseringer på den første konkurransen i Asker. Runa og Karl ble henholdsvis nummer seks og ni. Sisteårsjunioren manglet litt fart, og hun har heller trent så godt for langdistansen som følge av mye skader de par siste årene.

– På mellomdistansen håper jeg å gjennomføre et riktig godt løp. Muligheten for å gjøre det bedre er til stede siden konkurransen er mye kortere.

– Du vil ha en medalje?

– Det er klart jeg vil være i medaljekampen.

Den to år yngre broren Karl var på den sjette posten før den femte og synes ikke akkurat gjennomføringen var så bra.

Villmark

Samtlige konkurranser under NM-uka er i Kjekstadmarka sørvest i Asker kommune. Den består av store områder med åpen gran- og furuskog med en del glattskurte berg i dagen, store myrer og enkelte vann.

Dagens kvalifisering på mellomdistansen for senior er like ved Liertoppen. De øvrige konkurransene er ved Dikemark.

Juniorene har konkurransefri i dag. Lørdag er mellomdistansen, og søndag er stafetten.

I alt deltar litt over 200 juniorer og 250 seniorer på NM-uka.