Kaller landslagsledelsen amatører

IDYLL: i 2010 var det bare idyll da Tore Brovold (fra venstre), Harald Jensen og Ole Henrik Gusland tok medalje i en lagkonkurranse, med Per B. Moen (t.h.) som landslagstrener. Nå er Moen skjøvet ut i kulden, mens det er full strid mellom Brovold og de to øvrige, som har tatt over landslagsledelsen.ARKIVFOTO

IDYLL: i 2010 var det bare idyll da Tore Brovold (fra venstre), Harald Jensen og Ole Henrik Gusland tok medalje i en lagkonkurranse, med Per B. Moen (t.h.) som landslagstrener. Nå er Moen skjøvet ut i kulden, mens det er full strid mellom Brovold og de to øvrige, som har tatt over landslagsledelsen.ARKIVFOTO

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Verdensener Tore Brovold orker ikke lenger å bli motarbeidet av landslagsledelsen ledet av Ole Henrik Gusland fra Brunlanes i Larvik. I går kom sjokkmeldingen om at OL-sølvvinneren fra 2008 legger opp.

Meldingen kom samme dag som EM-laget i lerdueskyting ble offentliggjort. Hedmark-skytter Brovolds navn var borte, og reserve Viktor Halle fra Brunlanes hadde kommet inn.

Men teksten om Brovolds familiære årsaker handlet om noe helt annet. Den handlet om en tidligere OL-vinner som ikke lenger orket å kjempe mot et system han er svært kritisk til, ledet av Ole Henrik Gusland:

– Mangler kompetanse

– De som er ansvarlige for lerdueskyting i skytterforbundet har kvittet seg med all kompetanse. Nå har vi et system som er så amatørmessig lagt opp, at jeg ikke lenger er motivert for å fortsette satsingen. Landslagssjefen kan ikke mye om å drive toppidrett, han er den største amatøren av alle, sa Tore Brovold, dønn ærlig til ØP-sporten tirsdag ettermiddag.

44-åringen sier det blant annet går på kunnskap om trening som er helt nødvendig for å lykkes over tid. Han mener dagens landslagsopplegg ikke gir muligheter til å lykkes i det neste store målet, OL i Rio i 2016.

Derfor har Brovold stått utenfor landslaget, med den tidligere landslagstreneren som personlig trener, og delvis med støtte fra tidligere toppidrettssjef Jarle Aambø. Foran 2014-sesongen valgte en landslagsskytter til bli med.

Økonomisk har det imidlertid vært for tøft å stå utenfor.

Ber forbundet svare

Ole Henrik Gusland har ikke lyst til å si så mye om konflikten med Brovold, som i mange år har vært Norges suverent beste skeetskytter. Han ble ansatt som landslagssjef i en 20-prosentstilling i desember 2012, mens tidligere toppskytter Harald Jensen ble landslagstrener.

– Jeg tror at min arbeidsgiver Norges Skytterforbund får kommentere påstandene om at det er amatørmessig. Etter evalueringen av forrige sesong, som var den mest suksessrike på flere år, fant ikke skytterforbundet grunn til å endre på noe. Da kan det ikke være amatørmessig, sier Gusland til ØP.

Han viser til at han som landslagssjef jobber med mange prestasjonsgrupper og med et langsiktig perspektiv.

– Lett å bli upopulær

– En skytter som er 44 år er på hell i karrieren, det vet jo alle. Derfor har det vært fokus på å få fram nye skyttere. Hvis forbundet hadde vært misfornøyd, hadde de vel gjort endringer, spør Gusland.

Etter en tenkepause sendte han følgende SMS til ØP:

«På generelt grunnlag kan jeg si at en landslagssjef, uansett idrett, sitter i en utsatt posisjon, og lett kan bli upopulær. Særlig blant utøvere som ikke får alt som de vil».

Brovold kjempet hardt mot begge ansettelsene i landslagsledelsen i 2012, men fikk ikke støtte. Flere av personene i fagkomiteen i forbundet, som sto for ansettelsene, ønsket en ny retning. En av dem hadde en sønn som mistrivdes under den forrige ledelsen.

– Jeg regner med at jeg kommer til å få en del dritt tilbake når jeg nå går ut i media med saken, men det skal jeg tåle. Jeg er en person sier fra når jeg mener ting ikke er bra, og føler resultatene mine gir meg faglig tyngde til å gjøre det. Men mer satsing med dagens opplegg tåler jeg ikke, Da er det bedre å gi seg på toppen av verdensrankingen, avslutter Tore Brovold.

– Usigelig trist for sporten

Generalsekretær i Norges Skytterforbund, Arild Groven, vil gjøre det han kan for at Tore Brovold fortsetter som skytter.

Dermed har Groven en litt annen holdning til OL-sølvvinnerens betydning enn det virker som landslagsledelsen i lerdueskyting har.

– Det er usigelig trist for skyttersporten om Tore Brovold gir seg nå. Han har ikke bare vært den beste norske i mange år, han her den beste norske.

Brovold er en person jeg mener landslaget og toppidretten trenger også framover, sier Groven til ØP.

Han kan som generalsekretær ikke gå i detaljer på konflikten, men bekrefter at det har vært et betent forhold i lang tid.

– På generelt grunnlag kan jeg si at styret har registrert at det er en konflikt, og den håper jeg vi vinner en løsning på. Brovold er misfornøyd med de valg og prioriteringer som er gjort når det gjelder trenerkabal og økonomiske prioriteringer, og er litt skuffet over Olympiatoppen, som ikke har fulgt helt opp det de lovet. Tore har vært ryddig og tydelig i sine meldinger til forbundet, men den faglige vurderingen er det fagkomiteen for lerdue som må ta, sier Groven.

Han håper imidlertid å finne en løsning på konflikten, og skal sammen med presidenten i skytterforbundet i et møte med Olympiatoppen senere denne uken. Der vil konflikten rundt lerduelandslaget være ett av temaene.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags