Hvem er årets idrettsnavn 2019?

HVEM VINNER?: Her er de sju foregående vinnerne av «årets idrettsnavn». ØP inviterer igjen sine lesere til å stemme frem sin favoritt.

HVEM VINNER?: Her er de sju foregående vinnerne av «årets idrettsnavn». ØP inviterer igjen sine lesere til å stemme frem sin favoritt. Foto:

Østlands-Posten har igjen plukket ut ti kandidater til «årets idrettsnavn» Sju utøvere, to trenere og én leder kjemper om årets tittel.

DEL

Det har etter hvert blitt en godt innarbeidet førjulstradisjon at ØP inviterer sine lesere til å stemme frem «årets idrettsnavn». Dette er den åttende gangen vi ønsker å høre hvem du mener fortjener en slik tittel.

Og bredden i år står i hvert fall ikke tilbake for noen av de foregående årene. Kandidatene representerer nemlig hele ni ulike idretter.

Kanskje savner du noen navn, sånn vil det alltid være. Men vi mener vi har plukket ut ti utmerkede kandidater og representanter for larviksidretten.

Du kan stemme nederst i artikkelen!

Ingen ren utøverpris

Som vanlig skal det innledningsvis påpekes at det ikke utelukkende er sportslige resultater som er avgjørende for utvelgelsen. «Årets idrettsnavn» favner bredere enn det, og handler like gjerne om å ha vært en snakkis i året som har gått.

Og prisen kan like gjerne gå til en trener, en leder, eller for så vidt en publikummer, som en aktiv utøver.

Det er for eksempel ikke egne prestasjoner på banen som gjør at Bjørn Erik Helgeland er nominert. Men under hans ledelse har Stag vokst seg til å bli Larviks største fotballklubb, og etter å ha blitt sertifisert som kvalitetsklubb nivå én i 2015, ble de i år sertifisert på nivå to – som klubb nummer seks i Norge.

Det skapte også stor diskusjon da Stag lanserte sitt fotballakademi tidligere i år, og i høst kunne klubbens A-lag juble for sitt tredje opprykk på rad. En kan også ta med at Helgeland trente G13-laget som i sommer tok seg helt til finalen i Norway Cup.

To andre ikke-utøvere er nominert. Roger Iversen har trent et Fram-lag som leverte en sesong til nesten 20 i stil, en sesong som involverte et cupeventyr vi ikke har opplevd maken til i Larvik på nesten en mannsalder.

Tor Odvar Moen har suksess som håndballtrener i ungarske Siófok, og kunne juble for seier i EHF-cupen i mai.

Tidligere vinnere av «årets idrettsnavn»

2012: Hans Kristian Wear

2013: Nora Mørk

2014: Malin Edland

2015: Edland/Christian Rød Karlsen

2016: Josefine Eriksen

2017: Kaja Mørch Pettersen

2018: Tom Nalum

Avstemming frem til søndag

Bare én av de nominerte kandidatene har vunnet før. Hans Kristian Wear var den første vinner av denne prisen i 2012, nå har han altså sjansen igjen.

Andre navn på lista er friidrettsutøver Ina Halle Haugen, rallyfører Anders Kjær, styrkeløfter Eline Skalleberg Jørgensen, golfer Andreas Halvorsen, skater Tonje Pedersen og rytter Willa Synøve M. Schou.

Litt mer om hver enkelt kandidat, og en begrunnelse for nominasjonen, kan du lese nederst i artikkelen.

Avstemmingen er åpen frem til søndag 15. desember klokken 20.00.

Merk deg dog at vi har forkastet mange stemmer foregående år. Vi ønsker nemlig ikke at dette skal være en «klikkekonkurranse», og vi tillater derfor ikke flere stemmer på én kandidat fra samme person. Derfor vil du bli bedt om å legge inn navn og mailadresse.

Du kan imidlertid ha flere favoritter og således stemme på flere kandidater.

Vinneren bli presentert i ØP senere i desember.

Her kan du lese om de nominerte

1. Andreas Halvorsen (23)

Leverte karrierebeste i april da han spilte seg til en tredjeplass i den latinamerikanske PGA-touren, hans første pallplassering i det selskapet. Måneden etterpå fulgte han opp med en andreplass i Mexico. I juni sørget han så for en av de største idrettsoverraskelsene i Norge i år da han kvalifiserte seg til selveste US Open. Han klarte ikke cuten der, men bare det å kvalifisere seg til en av de tøffeste turneringene i verden er en oppsiktsvekkende prestasjon.

Andreas Halvorsen

Andreas Halvorsen Foto:

2. Ina Halle Haugen (16)

Vant U16-klassen i terrengløp-NM kort løype i Bøkeskogen i april, der hun sammen med søster Maren også tok sølv på NM-stafetten i seniorklassen. Fulgte opp med seier i juniorklassen i NM lang løype i oktober. I sommer tok hun sølv i ungdoms-OL på 3.000 meter, samme valør ble det under nordisk U20-mesterskap uka etter. I junior-NM ble det så gull da hun stilte opp i U20-klassen på distansen. Kåret til årets unge utøver i Vestfold.

Ina Halle Haugen

Ina Halle Haugen Foto:

3. Bjørn Erik Brandsæter Helgeland (46)

Under hans ledelse har Stag blitt Larviks største fotballklubb, og etter å ha blitt sertifisert som kvalitetsklubb nivå én i 2015, ble de i år sertifisert på nivå to – som klubb nummer seks i Norge. Det skapte også stor diskusjon da Stag lanserte sitt fotballakademi tidligere i år, og i høst kunne klubbens A-lag juble for sitt tredje opprykk på rad. En kan også ta med at Helgeland trente G13-laget som i sommer tok seg helt til finalen i Norway Cup.

Bjørn Erik Brandsæter Helgeland

Bjørn Erik Brandsæter Helgeland Foto:

4. Roger Iversen (52)

Fram måtte til slutt ta til takke med en femteplass i sin 2. divisjonsavdeling, men var lenge med i opprykkskampen. Samtidig ble de en snakkis i Fotball-Norge da de tok seg helt til kvartfinalen i NM, ett år etter at de dro til Nybergsund med bare åtte spillere og ikke klarte å fullføre kampen. Lignende cupfeber har vi ikke hatt i Larvik på over 60 år, og en stor del av æren for det må gis til trener Roger Iversen som hadde sin første sesong som Fram-trener.

Roger Iversen

Roger Iversen Foto:

5. Eline Skalleberg Jørgensen (34)

Kopierte EM-triumfen i styrkeløft fra i fjor da hun vant EM i 63 kg-klassen i vår, og satte i samme slengen ny nordisk rekord med totalt 555 kg. Måneden etterpå, til NM i Sandnessjøen, hadde hun gått opp en vektklasse til 72 kg, men tok allikevel sin fjerde NM-tittel. Med 222,5 kg i knebøy, 142,5 kg i benkpress og 205 kg i markløft endte hun da på 570 kg totalt. Jørgensen var også best av alle dameløftere på poeng – uansett vektklasse.

Eline Skalleberg Jørgensen

Eline Skalleberg Jørgensen Foto:

6. Anders Kjær (34)

Det har vært turbulente år for Kjær som blant annet var gjennom enn rettssak i 2015 som tok fra ham mye av motivasjonen. 2018 ble spolert av en uoverensstemmelse med bilsportforbundet, men før denne sesongen var Anders Kjær tilbake supermotivert. Og han viste tidlig at han er suveren i sin klasse. I sin tohjulsdrevne Golf kjørte han også fra konkurrenter med mye større biler, og inn til suverent NM-gull. Kjær vant også sølv i NM i bakkeløp i år.

Anders Kjær

Anders Kjær Foto:

7. Willa Synøve Marcussen Schou (25)

Ble norsk amatørchampion for jockeyer i fjor. Dette fulgte hun opp med ny triumf i år. 25-åringen endte dessuten på en andreplass i verdenscupen for kvinnelige amatørjockeyer. Verdenscupen består av 26 løp over hele verden. I juli satte hun alle proffene på plass da hun i sitt andre proffløp holdt unna til seier på Øvrevoll. I oktober vant hun HM Dronningens Ærespræmieløb med feltets minst betrodde hest, og fikk hilse på den danske dronningen.

Willa Synøve Marcussen Schou

Willa Synøve Marcussen Schou Foto:

8. Tor Odvar Moen (54)

Opplever suksess som håndballtrener etter avskjeden med Larvik Håndballklubb. Trente Siófok til triumf i EHF-cupen i mai, klubbens første tittel noensinne, etter finaleseier 47–42 sammenlagt over Esbjerg. I den ungarske serien ble det tredjeplass, bak Gyør og FTC. Har kvalifisert seg til EHF-cupens gruppespill igjen, og i hjemlig serie jaktes det fortsatt på de to mer meritterte lagene. I skrivende stund er Siófok nummer tre – poenget bak FTC.

Tor Odvar Moen

Tor Odvar Moen Foto:

9. Tonje Pedersen (24)

Startet året med å ta seg til kvartfinalen i VM i skate-grenen «street» i Rio de Janeiro. Da hun deltok i sitt første EM i juni i år, ble det bronse på larviksjenta. Under NM-veka i Stavanger samme måned ble bronse byttet ut med gull for Tonje Pedersen, som med det tok sin åttende NM-tittel! I august ble hun så historisk ved å være den første norske jenta som skatet i X Games. Hun hylles som et stort forbilde for jenter i skatemiljøet.

Tonje Pedersen

Tonje Pedersen Foto:

10. Hans Kristian Wear (39)

Skjøt seg til Kongelaget også i år, men maktet ikke å gjenta bedriften fra 2012. Isteden ble det en fjerdeplass under Landsskytterstevnet i august. I høst har imidlertid Styrvoll-skytteren truffet blink. Under rifle-EM i Italia satte han én individuell verdensrekord og to verdensrekorder i lagkonkurranser da han kom hjem med to lag-gull. I oktober tok han så sitt femte gull for lag under militær-VM i Kina, der han for øvrig var flaggbærer på åpningsseremonien.

Hans Kristian Wear

Hans Kristian Wear Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags