Etter at CSM Bucuresti ble slått i helgen, var kvartfinalebilletten i boks. Det er nemlig ikke mulig at både Bucuresti og Krim kan ta igjen Larvik Håndballklubb i hovedrunden, og dermed er man garantert en topp fire-plassering.

Györ vinner høyst trolig gruppa, da er spørsmålet for Larvik Håndballklubbs del om man ender opp som nummer to, tre eller fire. Og om man skal opp mot Vardar, FTC Budapest eller Buducnost i en kvartfinale.

Med minst uavgjort mot Midtjylland lørdag sikrer LHK andreplassen i gruppa. Da blir det høyst trolig montenegrinsk motstand i det neste hinderet ettersom Buducnost ser ut til å ta tredjeplassen i sin gruppe, bak Vardar og FTC.

Vanligvis skal det være en fordel å møte et tredjeplassert lag, fremfor et som blir nummer to. I dette tilfellet vil nok få håndballkjennere være enige. Også Tor Odvar Moen erkjenner at Buducnost nok har et høyere toppnivå enn FTC.

– Buducnost er en ulv i fåreklær, et lag med voldsomme svingninger. Men i en kvartfinale kan de fort være veldig klare, sier han.

Les også: Tor Odvar Moen fortsetter i Larvik HK

Les også: – Larvik kunne ikke gjort noe annerledes

Gruppe 1

HC Vardar 8 6 1 1 247 - 211 13
FTC Budapest 8 6 1 1 238 - 212 13
Buducnost 8 5 0 3 224 - 205 10
Metz Handball 8 3 0 5 203 - 190 6
Thüringer HC 8 2 0 6 202 - 221 4
Astrakhanochka 8 1 0 7 189 - 264 2

Gruppe 2

Györ 8 6 1 1 246 - 187 13
Larvik HK 8 4 2 2 226 - 221 10
FC Midtjylland 8 4 0 4 199 - 192 8
CSM Bucuresti 8 3 1 4 212 - 211 7
RK Krim Mercator 8 3 0 5 191 - 235 6
Team Esbjerg 8 2 0 6 209 - 237 4

Møttes sist i finalen i 2015

Kampene mot Buducnost har blitt mange opp gjennom årene, og i mektige Moraca har det både blitt jubel og juling. Men mest jubel faktisk.

Fra 09/10-sesongen møttes lagene til dobbeltkamp hvert år de neste fem sesongene. Og bare ett av disse oppgjørene i Moraca endte med LHK-tap. Det var imidlertid det grundige 23-13-nederlaget i semifinalen i 11/12.

En sterk kontrast til semifinalen året før, som endte med tremålsseier.

Før kampen

Balltoppen

36 baller  Sandra Toft Galsgaard

30 baller  Amanda Kurtovic

28 baller  Marit Malm Frafjord

19 baller  Linn-Kristin R. Koren

18 baller  Thea Mørk

Toppscorer'n

176 scoringer  Amanda Kurtovic

168 scoringer  Linn-Kristin R. Koren

124 scoringer  Marit Malm Frafjord

109 scoringer  Thea Mørk

86 scoringer  Kristine Breistøl

Råtassen

14 utvisninger  Marit Malm Frafjord

11 utvisninger  Alina Wojtas, Gro Hammerseng-Edin, Kristine Breistøl

7 utvisninger  Tine Stange

Tilstanden

Mye det samme som de siste ukene. Alina Wojtas, og trolig også Hege Løken, er ferdigspilt for sesongen. Det er også en stund til Sanna Solberg er i spill igjen. Det eneste spørsmålstegnet før helgens kamp var Kristine Breistøl, som måtte gi seg mot Bucuresti, men hun ga tommel opp etter treningen fredag – og skal dermed være klar.

 

Det siste møtet mellom lagene fant sted i Champions League-finalen i 2015, det som endte med Buducnosts andre seier i den turneringen.

De siste fem sesongene har montenegrinerne bare en gang mislyktes med å ta seg til en semifinale, og har ved siden av Györ nok vært det mest stabile laget i Europa de siste sesongene.

FTC Budapest har, i sterk kontrast, kun én gang tatt seg videre fra kvartfinalen. Det var for 15 år siden da de tok seg til finale. Siden har de levd i skyggen av Györ i hjemlandet.

Og selv om FTCs Nerea Pena Abaurrea og Zita Szucsánszki er gode spillere, vil få argumentere mot at ikke Buducnosts Katarina Bulatovic og Cristina Neagu er et hakk eller to opp. Sistnevnte av mange rangert som verdens beste kvinnelige håndballspiller.

Les også: Frode Scheies lag beskyldes for å ha tapt med vilje i PW-cupen

Les også: Seiret i thrillerkamp

Jublet for avansementet først mandag

Moen påpeker imidlertid at de nå først og fremst er opptatt av slå FC Midtjylland, og ikke har kikket så mye på tabellutfall den ene eller andre veien.

– Vi tar det det blir. Vi har ikke kjent på noen av de lagene i år heller, så det blir vanskelig å si så mye om styrkeforholdet dem imellom. Nå er vi mest opptatt av å beholde det gode trøkket vi har hatt i de siste kampene, sier LHKs trener.

Og forteller at kvartfinaleavansementet også for dem forsvant litt etter seieren over Bucuresti sist.

– Først på søndag var det noen i spillergruppa som påpekte det, så vi jublet og klappet litt for oss selv på mandagstreningen, forteller Moen.

Da Midtjylland var i Boligmappa, ble en spiller som Veronica Kristiansen tatt fullstendig ut av oppgjøret. Bare timålsscorer Stine Jørgensen av bakspillerne maktet å skape litt furore.

– Det viktigste blir igjen å være skarpe i forsvar, og det begynner i returspillet. Det fikk vi omstilt etter 7–8 minutter sist, sier Moen.

– Så må vi få kontroll på den backrekka som spiller smalt, og der noen få er veldig sentrale.

Jørgensen og Trine Østergaard forlater for øvrig begge FCM til fordel for Odense neste sesong.

Kampstart i dag er 18.30. Oppgjøret blir selvsagt oppdatert på ØPs nettsider, i tillegg til at det sendes på Viasat 4.