Jan Erik Guldahl og Ole Henry Johansen har skerevet tidskriftet om 100-åringen på Neset. Lørdag er det storstilt feiring. Foto: Nils-Erik Kvamme
Nils-erik Kvamme, Østlands-posten

100-åringen som aldri satt stille

Lørdag er det idrettsfest for store og små på Neset. Klubben som har vært det naturlige samlingspunktet for folk i Brunlanes kan se tilbake på 100 aktive år.
Publisert

Det var fotballen som tirret et knippe staute karer til å stifte et idrettslag. Ryktet om at det fantes en ball med luft hadde nådd Neset, og siden ingen visste reglene handlet det den første tida om å sparke ballen høyest. Nalum Idrettslag ble navnet og Streterestranda ble brukt som bane.

Nå skal ikke vi fortelle klubbens historie, det har forfatterne Jan Erik Guldahl og Ole Henry Johansen gjort i klubbens 100-årsskrift på en fortreffelige måte. Og på lørdag skal klubben feires med uhøytidelig ballaktiviteter med pølser og brus for barn og unge, og fest i Nesjarhallen med 216 inviterte gjester til middag og offisielle festtaler.

– Litt for alle slik en breddeklubb skal feires, sier Jan Erik Guldahl og Ole Henry Johansen som begge har vært sentrale på trener- og ledersida i klubbens nyere historie.

Les også: Lokaloppgjørene i sesongen

Samlingspunktet

Karlsro har vært samlingspunktet for klubben både i idrettssammenheng og når bygda samles til 17. mai-, sankthans- og 7. juni-feiring.

Men det var først i 1951 at området på Karlsro ble sikret.

– Klubben leide bane av murmester Karl Johan Jørgensen. Noe salg var ikke Jørgensen veldig interessert i, så klubben var nøye med å gi han gaver til jul og bryllupsdager for å smøre ham, forteller Ole Henry Johansen.

Men det var først etter at murmesterens død det lykkes klubben å sikre seg det som nå er fotballbanen og deler av grusbanen.

Kjøpte banen for 14.000

Klubben fikk kjøpt området av enkefruen for 14.000 kroner og som en heder til den gamle eieren ble området kalt Karlsro etter Karl Johan. Ved siden av skiaktivitet på Hauanåsen, Brathagbakken og Brunlabakken var det fotballen som regjerte på Karlsro helt til begynnelsen av 60-tallet.

Naturlig nok var det bygdas lærer fra Strømmen, Jan Erik Guldahl, som ble Nesets første organiserte håndballtrener i 1967.

– Vaktmesteren lagde mål og i samarbeid med skolen asfalterte vi håndballbane, forteller Guldahl og trekker fram dugnadsinnsatsen som har preget klubben gjennom samfulle 100 år.

Les også: Bygdemoro på Neset

Solid anlegg

– Fotballmålene ble også laget på dugnad. Og målnettet knyttet medlemmene selv, legger Johansen til som selv har sittet 13 år som leder av klubben.

Trofast: Øyvind Thorstein har vært en av Nesjars virkelige støttespillere på fotballbanen. Her sammen med Kai Lie etter en kamp på karlsro 1. juni 1990.

Trofast: Øyvind Thorstein har vært en av Nesjars virkelige støttespillere på fotballbanen. Her sammen med Kai Lie etter en kamp på karlsro 1. juni 1990.

Nå har klubben nærmere 700 medlemmer og kan vise til et kompakt og solid anlegg med plass for all type aktiviteter.

– Vi har to kunstgressbaner, en sandvolleyballbane, håndballbane med håndballaktivitet, et futsallag helt i toppen og en synlig og solid idrettshall, sier Guldahl og smiler litt av historien bak idrettshallen.

– Det var en liten kamp med skolen om det skulle satses på gymsal til elevene eller en idrettshall til bruk for alle. Så ble det begge deler, sier Guldahl.

Brukte penger før sammenslåingen

Men det hadde det kanskje ikke blitt om ikke kommunesammenslåingen i 1988 hadde vært nær forestående.

– Jeg tror Brunlanes kommune brukte de pengene de hadde for å få opp både hallen og klubbhuset før vi ble til Larvik kommune, røper Guldahl og tror han har hele bygda med på at det var en lur investering. 

Apropos sammenslåingsproblematikken, den har også vært et hett tema i Nesjar IF.

For det har vært mange debatter om Brunlanes IL og Nesjar IF burde slå seg sammen.

Sverre Abrahamsen har scoret utallige mål for Nesjar gjennom mange år. Her header han inn et av sine mange mål 15. juni 1988.

Sverre Abrahamsen har scoret utallige mål for Nesjar gjennom mange år. Her header han inn et av sine mange mål 15. juni 1988.

Sammenslåing eller alene

– Like etter krigen var det også krefter som ønsket at Nesjar og Stag burde slå seg sammen. Når det gjelder koalisjonen mellom Brunlanes og Nesjar strandet det på navnevalget, sier Ole Henry Johansen som mener uenigheten løste seg ved at Brunlanes IL overtok både friidrettssatsingen og skigruppa.

– Det har gjort at vi alltid har vært gode venner, legger han til.

Gode venner har også folket og foreningslivet på Neset vært gjennom disse hundre årene.

– Vi har bestandig hatt et godt samarbeid med nærmiljøutvalget, og idretten og kristenlivet har også alltid hatt sterke bånd, sier Guldahl.

Derfor kan 100-åringen lene seg trygt tilbake i historien, men samtidig være framoverlent og stadig sette seg nye mål.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken