I norgestoppen i uvante omgivelser

MEGET STERKT: Eline Schjerven fra Lardal var i topp på både sprint og langt. På skogsdistansen kom søster Mina Schjerven så vidt før til mål.

MEGET STERKT: Eline Schjerven fra Lardal var i topp på både sprint og langt. På skogsdistansen kom søster Mina Schjerven så vidt før til mål. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Selv med snaufjell-orientering satt postjakten hos de lokale ungdommene på det uoffisielle NM-et i orientering. Eline Schjerven var helt opp på sjetteplass.

DEL

Langdistansen som ble Elines distanse, startet med vidt utsyn til både fjell med snøkladder og store vidder.

– Du kunne virkelig se langt, sier hun.

Konkurranse-området strakk seg fra 900 til 1100 meter over havet. Det var mulig å ta korteste vei mellom postene. I Vestfold må det gjerne tas omgående veivalg for å unngå tett skog.

– Det var uvant terreng for de fleste av våre. Mange hadde ikke noe erfaring med slikt terreng innen de kom til Beitostølen, sier kretsens reiseleder Anders Kristian Holt som er fra Hedrum.

– Litt uvant var det, men i Lardal er det også en del skog som ikke er så tett, smiler Eline.

Lardølen gikk rett i nesten alt og var ikke mer enn 62 sekunder bak siste medaljevinner.

De lokale kom opp på torsdag og var ute og trente på ettermiddagen for å komme inn i orienteringen før alvoret startet.

Den store oppturen

Kun seks sekunder bak Eline fulgte klubbvenninnen Kristin Melby Jacobsen. Dermed ble det to fra Lardal topp sju på langdistansen i jenter 14 år som hadde 57 deltakere. Dagen før ble Kristin nummer 28.

– Jeg var spent før start og ble for ivrig på sprinten. På en post bommet jeg tre minutter. På langdistansen var jeg mye bedre konsentrert, sier Kristin.

Eline var derimot god også på sprinten med 11. plass.

– Jeg hadde god kontroll og bommet ikke noe, sier lardølen.

Sprinten var 13-åringens første hovedløp.

– Det var både gøy og nervepirrende, smiler talentet.

For den ett år eldre søsteren Mina ble det noe mer beskjedne resultat, men hennes opptakt til mesterskapet var ikke den beste.

– Etter at jeg var en 4H-leir ble jeg dårlig og fikk feber i flere dager. Jeg rakk akkurat å ni frisk så jeg kunne få med meg Hovedløpet, sier Mina.

Har fått taket på alt

Hovedløpet startet med sprinten i hytteområder på Beitostølen og mål rett ved hovedgata. Så var det snaufjell. Iver Ringheim behersket begge deler. Viljan van Raaij trives best i villmarka.

Ringheim kom først på en sterk niendeplass blant de 96 i gutter 15 år. Som vanlig hadde Stavern-gutten taket på sprinten. Dagen etter ble han 15 på langdistansen. 

 – Jeg var tidligere klart best på sprinten, men er blitt mye bedre på å orientere i skogen det siste året, sier 15-åringen.

STADIG BEDRE: Iver Ringheim er blitt dyktig på såvel skog- som sprintorientering.

STADIG BEDRE: Iver Ringheim er blitt dyktig på såvel skog- som sprintorientering. Foto:

Hadde forberedt seg

I gutter 15 år er også Hedrums Viljan van Raaij av landets fremste. Hedrum-løperen hadde vært med familien på Beitostølen og trent i det uvante terrenget på forhånd.  Han startet med 19. plass før den viktigste distansen kom.

– Jeg liker skogsorienteringen best, sier han.

Det ble bare noen få småbommer og en flott 12. plass.

Henrik R. Holt, også Hedrum, ble også premiert i gutter 15 år.

Neste år er Hovedløpet i Kristiansand.

– Vi kan trene mye i Ringdal-skogen der to av konkurransene på Sørlandsgaloppen gikk i år, sier Viljan. – Der er det mye stup og skrenter.

Hedrum størst

425 ungdommer i alderen 14–16 år fra 90 forskjellige lag deltok på Hovedløpet. De største klubbene var Nydalen, Freidig og Kongsberg med henholdsvis 24, 20 og 18 deltakere.

Ni av deltakerne på Hovedløpet og O-landsleiren var fra de lokale lagene Hedrum, Lardal og Larvik. Hedrum er størst med fire, Lardal har tre og Larvik to.

– Neste år bør det kunne bli flere, sier Anders Kristian Holt, leder for troppen fra Vestfold. De lokale lagene har mange utøvere som neste sesong kommer i hovedløpsalder.

På arrangementssiden var to larvikinger sentrale. Jørn Sundby var løypelegger både for sprint og lang på Hovedløpet. Arne Dirdal tok tidene og gjør det samme også på kretsstafetten tirsdag.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags