Sørlandsgaloppen er tilbake

GLEDER SEG: Henrik R. Holt (f.v.), Pernille Zagar, Erik Zagar og Ingvild Johnsen ser frem til Sørlandsgaloppen på hjemmebane.

GLEDER SEG: Henrik R. Holt (f.v.), Pernille Zagar, Erik Zagar og Ingvild Johnsen ser frem til Sørlandsgaloppen på hjemmebane. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fire år etter at Larvik sist var arrangør, skal Sørlandsgaloppen igjen arrangeres i vårt distrikt.

DEL

Med rundt 1.000 deltakere hver dag er Sørlandsgaloppen på størrelse med andre klassiske arrangement i distriktet vårt. Så er det slik at o-løperne ikke nøyer seg med én konkurranse. Her skal det løpes fire dager til ende – det blir rundt 4.000 starter i løpet av arrangementet.

Det er faktisk et av de største orienteringsarrangement i landet dette året. Sørlandsgaloppen er også blant de eldste som holder stand. Det har vært arrangert hvert år siden 1965. Hit kommer det også deltakere fra Sverige, Danmark, Sveits og Finland.

Sist dette var lagt til Larvik var i 2013, og nå som da skal Hedrum og Larvik o-klubber stå som ansvarlige.

Les også: – Ingen hjemmebanefordel

Les også: – Jeg synes vi dominerer i samtlige 90 minutter, men igjen er det de j ... dødballene som ødelegger.

Ulfsbakk og Ringdal

Deltakerne vil hver dag jakte på de oransje og hvite postflaggene i noen av våre flotte, bynære områder. De to første dagene har man valgt Ra ungdomsskole som arena, og nytter nærområdene rundt vakre Ulfsbakk.

– Her vil deltakerne på torsdag kveld møte spennende og utfordrende sprintløyper i boligområder og mindre skogsområder rundt på Veldre. Dette er et spennende valg av løpsområde som vil sette krav til balansen mellom fart og kartlesing. Dagen etter er løypene lagt vest og nord for Ulfsbakkvannet, forteller Roger Lysnes, leder av hovedkomiteen for Sørlandsgaloppen.

– Det er et komplekst område som vil kreve konsentrasjon og bruk av ulike orienteringsferdigheter, i tillegg til at terrenget i seg selv krever god kondisjon. Det er likevel tatt visse hensyn til ferdigheter og erfaring, samt alder. Så på lørdag og søndag forflytter man seg til Ringdal næringspark og møter en helt annen type terreng. ringdalsterrenget ligger nord og vest for industriområdet og byr på komplekse orienteringsutfordringer på et forholdsvis lite terreng.

Lørdagens mellomdistanse har løypelegger Jørn Sundby kalt «årets mest spennende mellomdistanse». Forsiktig sagt blir nok helgen en god utfordring på å mestre ulike terrengtyper.

– Sørlandsgaloppen er markedsføring av Larvik på sitt beste. Denne kombinert med Stavernfestivalen og Brunlanesløpet vil deltakere kunne oppleve distriktets mangfold disse dagene, sier Lysnes fra Hedrum o-lag.

IDYLLISK: Torsdag og fredag er det i området rundt Ulfsbakk o-løperne skal forsøke å finne frem.

IDYLLISK: Torsdag og fredag er det i området rundt Ulfsbakk o-løperne skal forsøke å finne frem. Foto:

Les også: – Pors var for store for oss

Les også: Tøff trekning for Larvik HK

Flere unge lokale løpere

Sammen med Tom Kristensen fra Larvik o-klubb er han primus motor for galoppen. Så må det selvsagt understrekes at dette i første rekke er en kjempedugnad fra klubbenes medlemmer – mer enn 100 personer stiller til dugnad og som «markedsførere» for så vel orienteringen som for å vise hva Larvik har å by på av flott natur.

Det er av denne grunn noe mindre deltakelse fra arrangørklubbene. Dog stiller noen av klubbenes yngre løpere i enkelte løp. Det blir spennende å følge unge Sindre R. Holt som har valgt å prøve seg iblant «de store gutta» i H21 på lørdag. Andrine Harriet Fremstad (D17-20) skal prøve seg først og fremst i torsdagens sprint.

Henrik Lye Kaupang (H14) stiller i en av galoppens største klasser med 54 løpere. Ida Sofie Hjortland (D15-16) får bryne seg i en tøff klasse. I H15 blir det interne oppgjør mellom Iver Ringheim, Larvik OK, og Hedrum-løperne Kristoffer Fjære, Henrik R. Holt og Viljan van Raaij. I tillegg stiller klubbene mange lovende løpere i 11-12-årsklassene. Lardal stiller også med gode yngre løpere, bl.a. Kristin Melby Jacobsen i D13-14.

For ungdommen arrangeres det en egen Sport 8 Ungdomsgalopp med ledertrøyer og sprinttrøyer. Av andre mer kjente løpere med larviksbakgrunn må nevnes Karl Fremstad, nå Bækkelaget i H21, som har hatt en flott vår- og forsommersesong. Evigunge Øyvind Helgerud (nå Halden) er også på plass i H21. Her skal også nevnes sterke Anders Nordberg, opprinnelig fra Skien og «Årets forbilde i 2009», samt innehaver av diverse VM-medaljer.

I og med at VM i orientering pågår i Estland samtidig, blir de fremste eliteløperne fraværende. Likevel stiller «upcoming» eliteløpere fra Sveits. For dem som har planer om å nytte terrengene til en helgetur eller en mindre gåtur – ikke bli overrasket når det vrimler av løpere i området. Det er bare o-løpere på kurs eller ute av kurs

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags