Satte ny pers mellom Svenner og Batteristranda

En utmattet Ole-Richard Kjendlie Felumb tas imot av barna Max (3) og Sara (6) på Batteristranda litt etter klokken ni lørdag formiddag.

En utmattet Ole-Richard Kjendlie Felumb tas imot av barna Max (3) og Sara (6) på Batteristranda litt etter klokken ni lørdag formiddag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tre timer og åtte minutter er den nye personlige rekorden for Ole-Richard Kjendlie Felumb (40) på distansen Svenner Batteristranda.

DEL

Dermed kom han i mål etter den 11 kilometer lange svømmeturen, kun to minutter bak den offisielle rekorden til Erik Sørensen, som ble satt for seks år siden.

Kjendli Felums tidligere personlige rekord var for øvrig på tre timer og 14 minutter.

Endelig i land ved Batteristranda

Endelig i land ved Batteristranda Foto:

Mye sjø

Litt etter klokken ni lørdag formiddag ble Kjendlie Felumb tatt imot av barna Sara og Max på Batteristranda.

- Det var en tøff tur i år. Spesielt fra Svenner og inn til Malmøya. Det var mye vind og bråttsjø, men det gikk bra. Og heldigvis ikke så mye brennmaneter i år. Men godt å komme i land nå. Det er en kjedelig tur, og nå er jeg litt utmattet. Jeg svømmer jo kun med armene, så det tar på, sa Kjendlie Felumb etter at han hadde kommet opp på sanda på Batteristranda ved Langestranda.

- Heldigvis får jeg tatt til meg litt sportsdrikke underveis. Det hjelper godt, la han til.

Stolt av pappa. Max (3) og Sara (6) var på plass på Batteristranda for å ta imot pappa Ole-Richard Kjendlie Felumb etter den lange svømmeturen lørdag.

Stolt av pappa. Max (3) og Sara (6) var på plass på Batteristranda for å ta imot pappa Ole-Richard Kjendlie Felumb etter den lange svømmeturen lørdag. Foto:

Femte gang

«Extreme Swim» ble arrangert første gang i 2010, og, på grunn at et års opphold, var det i år femte året hardhauser tok den lange turen mellom Svenner og Larvik.

Fire menn deltok i år, men de tre siste deltakerne hadde fortsatt langt igjen til mål da ØP var på Batteristranda.

– Hvorfor gjør man dette?

– Det har jeg spurt meg selv om mange ganger. Det er kjedelig og hardt, men en morsom utfordring, og så er det fint å ha noe å trene fram mot, sier en sliten Ole-Richard Kjendlie Felum til ØP Nett.

Jan Høeg svømte strekningen Svenner til Larvik i 1939 sammen med sin fetter Per Høeg. Trolig de første som svømte strekningen.

Jan Høeg svømte strekningen Svenner til Larvik i 1939 sammen med sin fetter Per Høeg. Trolig de første som svømte strekningen. Foto:

Første i 1939

Selv om arrangementet Extreme Swim i Larvik er relativt nytt, har hardhauser utfordret seg selv med å svømme de 11 kilometerne i mange år.

Jan Høeg (92) fortalte i 2012 om sin første svømmetur på distansen i 1939, da han var 16 år gammel, og som trolig var den første svømmeturen på strekningen.

Fem timer og 20 minutter brukte Jan Høeg på strekningen den gang.

Først i Norge?

– Vi var de første som hadde svømt strekningen på 11 kilometer noen gang, og så vidt jeg vet hadde ingen i Norge svømt så langt over åpent vann noen gang, fortalte Høeg, som gjennomførte turen sammen med fetteren Per Høeg.

– Den gangen hadde ingen så godt som hørt om «crawling» eller frisvømming. Det eneste vi kjente til var vanlig brystsvømming, og dermed gikk det jo langt saktere, sa han.

Høeg fortalte at man den gangen heller ikke hadde våtdrakter, så ei lita badebukse var det eneste. Vannet holdt 18 grader, men heldigvis holdt brennmanetene seg vekk.

– I dag sier man at man ikke kan klare seg mer enn et par timer i så kaldt vann uten våtdrakter, men det gikk altså. Jeg er her ennå, sa han.

Innsmørt med tre hekto maskinfett for å forsøke å holde kulden unna, la de to i vei fra Svenner med en annen fetter ved årene i følgebåten, en liten robåt.

12 brødskiver

– Vi hadde bestemt at vi ikke hadde lov til å røre båten underveis, men vi måtte jo ha mat og drikke. Vi hadde 12 brødskiver til hver, litt kakao og saft som vi fikk sendt ned til oss, fortalte han.

Fem timer og 20 minutter senere krabbet altså de to opp på den gamle Peter Wessel brygga, og et stort mål for to unge gutter var nådd.

– Vi var ikke så veldig slitne, men tror vi sov godt den natten. Egentlig hadde vi også planer om å svømme over den engelske kanalen, men ga opp prosjektet. Vi fant ut at akkurat det ble for langt, sa Jan Høeg.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.