Denne gjengen konkurrerer i å redde liv

LIVREDDERE: Lågen Livredning- og Svømmeklubb liker om omtale seg selv som Norges minste livredningsklubb. De var representert ved Maria Limi (f.v.), Alexander Gyldenstan, Simen Drewes, Vemund Aakre, Tinnea Hogstad, Sindre Jensen, Tomine og Jesper Moen Lunde under NM på Bakkenteigen i Horten. Nina og Helene Foståas Bråthen, Sindre Solem og Stine Tanderup var ikke med på bildet.

LIVREDDERE: Lågen Livredning- og Svømmeklubb liker om omtale seg selv som Norges minste livredningsklubb. De var representert ved Maria Limi (f.v.), Alexander Gyldenstan, Simen Drewes, Vemund Aakre, Tinnea Hogstad, Sindre Jensen, Tomine og Jesper Moen Lunde under NM på Bakkenteigen i Horten. Nina og Helene Foståas Bråthen, Sindre Solem og Stine Tanderup var ikke med på bildet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Velkommen til idretten som kombinerer lek og aktivitet med egenskaper som kan redde liv.

DEL

– Kom igjen, Ulrik og Sara! Spark med beina!

Tonje Mjanger Felumb maner barna i Vestfold krets avdeling Larvik/Brunla til å gi alt gjennom hinderløypa i bassenget på Bakkenteigen i Horten. For mange av deltakerne fra klubben er norgesmesterskapet den første konkurransen de er med på noensinne.

Sammen med Lågen Livredning- og Svømmeklubb var de lokale representanter under mesterskapet som nesten gikk på hjemmebane forrige helg. Til sammen er nesten 30 barn fra kommunen med i konkurransene.

– Må først tenke på seg selv

Øvelsene er sammensatte: Under hindre, over hindre, «redde» en dukke på fire meters dyp, kaste ut line, kaste ut bøye. I stafettøvelsene er man nødt til å samarbeide for å klare oppgavene. Barna blir rett og slett tryggere i vann, og lærer hva man bør gjøre dersom man ser en person i nød.

– Det viktigste de lærer er at dersom de skal redde et annet menneske, så ha noe mellom deg. Klarer du å redde noen fra land er dét det aller viktigste. Det er et uttrykk som heter at «en tørr livredder er en god livredder». Man ser ofte at det i drukningsulykker ofte er to som dør. Det er fordi man tenker at man må hoppe uti for å redde liv. Det er mye bedre å strekke ut eller kaste ut noe, sier Nina Fostås Bråthen i Lågen Livredning- og Svømmeklubb.

– Man må faktisk først tenke på seg selv. Det er det viktigste. Ta de forholdsreglene som skal til før man redder et annet menneske, sier Felumb.

(Saken fortsetter under bildet.)

YNGSTEMANN: Fem år gamle Max Mjanger Felumb fra Vestfold krets avdeling Larvik/Brunla var mesterskapets yngste.

YNGSTEMANN: Fem år gamle Max Mjanger Felumb fra Vestfold krets avdeling Larvik/Brunla var mesterskapets yngste. Foto:

– Lærer å se risikoer

For selv om livredningssporten også handler om medaljer og gode prestasjoner, gir det også egenskaper man forhåpentligvis aldri får bruk for: Evnen til å redde liv.

– Det er så viktig å lære hvordan man tar vare på seg selv når man kommer i situasjoner i vann. Man lærer å se risikoer når man kommer på et nytt sted, tenke seg hva som kan være farlig eller utfordrende, få oversikt over et sted, vite når folk trenger hjelp. Og så er det en fin sport da, sier Felumb.

– Det å lage en livredningsklubb handler ikke bare om å konkurrere, men å lære noe som er ordentlig viktig her i livet.

(Saken fortsetter under bildet.)

STOR TROPP: Vestfold krets avdeling Larvik/Brunla hadde mange debutanter i mesterskapet. Bakerst fra venstre: Pia Brekke Dahl, Tobias Freyer Haaland, Isabell Skarpeid, Maia Bredesen og Ulrik Nørberg. Midten fra venstre: Elliot Eide Grenheim, Michael Sanden-Dahl, Pernille Kristensen, Signe Bakken Hamre og Liepa Simenaite. Nederst fra venstre: Aron Høgset-Bach, Tinius Hjertø Aaraas, Milan Inghilleri, Max Mjanger Felumb, Ludvik Valderhaug og Sara Mjanger Felumb. Ikke tilstedet på bildet: Theo Spartveit.

STOR TROPP: Vestfold krets avdeling Larvik/Brunla hadde mange debutanter i mesterskapet. Bakerst fra venstre: Pia Brekke Dahl, Tobias Freyer Haaland, Isabell Skarpeid, Maia Bredesen og Ulrik Nørberg. Midten fra venstre: Elliot Eide Grenheim, Michael Sanden-Dahl, Pernille Kristensen, Signe Bakken Hamre og Liepa Simenaite. Nederst fra venstre: Aron Høgset-Bach, Tinius Hjertø Aaraas, Milan Inghilleri, Max Mjanger Felumb, Ludvik Valderhaug og Sara Mjanger Felumb. Ikke tilstedet på bildet: Theo Spartveit. Foto:

Tøft med rekruttering

Livredning er ikke blant de største idrettene, og rekrutteringen kan være utfordrende. Lågen trener i Kveldehallen, mens larviksavdelingen i Vestfold krets holder til på Brunla ungdomsskole. Om sommeren er det utekurs.

– Vi har hatt aktiviteter i Lågen i to år, og vi sliter med å få inn nye. Vi hadde en gruppe fra 5–6 som skulle være nybegynnerparti, men det har ikke kommet inn en eneste deltaker. Men nå har vi kommet inn i Aktiv Larvik, så vi håper at det kommer noen nå. Det er et gratistilbud fra Larvik kommune, sier Bråthen.

– Vi håper mange får øynene opp for dette og har lyst til å begynne. Og det er ikke sånn at man må være med på konkurranser hvis man ikke vil, sier Felumb.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags