Leker seg til «svømmeknappen»

Nye krav: Neste år innføres det obligatorisk ferdighetsprøve i svømming for elever i fjerde klasse. Da kan det fort bli en fordel å ha vært gjennom Larvik svømmeklubbs sekstrinnskurs.

Nye krav: Neste år innføres det obligatorisk ferdighetsprøve i svømming for elever i fjerde klasse. Da kan det fort bli en fordel å ha vært gjennom Larvik svømmeklubbs sekstrinnskurs. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fra neste år skal norske fjerdeklassinger gjennom en obligatorisk ferdighetsprøve i svømming. – Å starte tidlig på svømmekurs er derfor viktigere enn noen gang, sier Grethe Lill Olufsen i Larvik svømmeklubb.

DEL

* Falle uti på dypt vann.

* Svømme 100 meter på magen.

* Dykke ned og hente en gjenstand på bunnen.

* Hvile i tre minutter mens man flyter i vannet.

* Avslutte med å svømme 100 meter på rygg før man tar seg opp på land.

Punktene over er de nye kompetansemålene i svømming til elever i fjerde klasse. Mål som skal nås på lik linje med hvilke som helst andre i skolen.

I år har denne ferdighetsprøven vært frivillig, neste år blir den obligatorisk. Samtidig viste en undersøkelse fra 2013 at halvparten av alle landets 10-åringer ikke klarer å svømme 200 meter.

Det kan bety at det blir hektisk fremover for Larvik svømmeklubb som i dag tilbyr nivåinndelte kurs – selv om det strengt tatt er kommunens og skolenes ansvar å sørge for god nok svømmeopplæring.

Les også: Debuterer på landslaget

Les også: – Økonomi har alt å si

Må starte tidlig

– For mange skoler begrenser kanskje opplæringen seg til besøk i en svømmehall 3–5 ganger i året. Da sier det seg selv at det er minimalt man får gjort, sier Olufsen som til daglig jobber på Valby skole, og har ansvar for svømmeundervisningen der.

– At Larvik er en kommune med vann på nesten alle kanter gjør jo problematikken enda mer aktuell. Skal man nå disse målene må svømmeopplæringen starte tidlig, og samtidig må undervisningen være riktig lagt opp, fortsetter Olufsen.

Som nå overtar ansvaret for Larvik svømmeklubbs kurs etter Birgitte Gulla Løken, men som absolutt ikke er ukjent med dette ettersom hun var med på oppstarten i 2008.

Les også: Ingrid Svan Kjær la opp etter at hun tok NM-gull som 16-åring - nå gjør hun comeback

Les også: Vil lære bort det han selv har lært

Overtar: Grethe Lill Olufsen (t.v.) overtar nå ansvaret for Larvik svømmeklubbs kurs etter Birgitte Gulla Løken.

Overtar: Grethe Lill Olufsen (t.v.) overtar nå ansvaret for Larvik svømmeklubbs kurs etter Birgitte Gulla Løken. Foto:

Brystsvømming er avansert

Disse kursene er i regi av svømmeforbundet og har fire sentrale kjernefunksjoner: dykke, flyte, gli og fremdrift. Kurstrappa består av seks nivåer, der konkrete ferdighetsmål må mestres før man kan gå videre.

– I tillegg til nivådeling har vi høy instruktørtetthet. Jeg ser på oss som et viktig supplement til det kommunen selv kan tilby, sier Olufsen, og kan fortelle at det skjedde en endring i svømmeundervisningen på slutten av 90-tallet.

Nå er det ikke lenger brystsvømming som barna først stifter bekjentskap med.

– Metode og opplegg har endret seg mye fra foreldregenerasjonen gikk på svømmekurs. Bryst er den mest avanserte svømmearten og innføres først på siste nivå i kurstrappa. Men mange skoler henger nok etter også der, mener hun.

Les også: Tor Odvar Moen: – En mental seier

Les også: Rekord-Rebekka dominerte i nordisk mesterskap

Ingen gullgruve

Da ØP var på besøk på Hedrum ungdomsskole mandag var det de aller yngste, på den nederste delen av kursstigen, som forsøkte å bli god venn med det våte element.

– Å være fortrolig med å dykke hodet under vann er helt avgjørende for all videre opplæring, og er derfor hovedfokus når 4- og 5-åringene starter hos oss, forteller Olufsen.

Et tiukers kurs koster 1390,- per deltaker, men hun forteller at svømmeklubben ikke gjør seg rike på disse kursene.

– Vi har jo også våre egne instruktører på kurs, så dette er slett ikke noe gullgruve, men et viktig samfunnsansvar vi ønsker å ta, avslutter Olufsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags