– Viktig at man trener hjemme

Hjemmetrening: Tuva Enger påpeker at det er viktig å trene på svømming hjemme, akkurat som ved lesing.

Hjemmetrening: Tuva Enger påpeker at det er viktig å trene på svømming hjemme, akkurat som ved lesing. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kommunen har ikke satt av mer penger til svømmeopplæring selv om det nå innføres en obligatorisk ferdighetstest i 4. klasse.

DEL

De nye kompetansemålene i svømming krever at norske fjerdeklassinger blant annet skal kunne svømme 100 meter både på magen og på rygg, i tillegg til å dykke. Det kan bli en utfordring for mange.

Klassekampen har tidligere referert til en undersøkelse, utført av Ipsos for Norsk Svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen, som viste at kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter eller mer.

I artikkelen fortelles det også at 17 prosent av femteklassinger med minoritetsbakgrunn oppgir at de ikke kan holde seg flytende i det hele tatt.

Les også: Debuterer på landslaget

Les også: – Økonomi har alt å si

Kan tas som delprøver

Tuva Enger, virksomhetsleder for skole i Larvik kommune, forteller at skolene ikke blir tilført mer svømmemidler i forbindelse med de nye kompetansemålene.

– Det er viktig at rektorene setter av nok tid i bassenget til de minste elevene, men den mengdetreningen som kreves er det ikke sikkert at de får til. Derfor er det viktig at man øver litt hjemme også, akkurat som ved lesetrening, sier hun.

– Men det fine med denne testen er at man ikke behøver å ta den sammenhengende, men som delprøver, legger Enger til.

Les også: Ingrid Svan Kjær la opp etter at hun tok NM-gull som 16-åring – nå gjør hun comeback

Les også: Vil lære bort det han selv har lært

De fleste har klart målene

Reidar Wiik, rektor ved Mesterfjellet skole, sier at de ikke kommer til å intensivere svømmetreningen, men forteller at de prøver å være smarte på organisering.

– Hos oss har 2. og 4. trinn én time svømming i uka frem til påske. Da overtar 1. og 3. trinn den timen. I tillegg har vi ekstra svømmeundervisning på slutten av skoleåret for dem som ikke har nådd kompetansemålene, forteller han, og erkjenner at man på Mesterfjellet har noen ekstra utfordringer ettersom det er mange minoritetsspråklige elever der.

– Mange har ingen svømmekompetanse eller kultur for vann i det hele tatt. Dessuten får vi flere elever fra Verdensmesteren gjennom skoleåret, derfor har vi ekstra trykk på svømmeundervisning allerede, sier Wiik, og kan fortelle at de fleste elevene på 4. trinn ved skolen de to siste årene har klart kompetansemålene.

– Av dem som ikke klarte er det, selv etter ekstraundervisningen, er det en overvekt av minoritetsspråklige, og gjerne er det elever som har kommet i løpet av skoleåret, avslutter Wiik.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags