Atle Hamre har fått besøksforbud

Atle Hamre, her avbildet på Jarlsberg Travbane i 2006, har fått besøksforbud mot travbanens daglige leder, Øystein Dale. Arkivfoto: Per Gilding

Atle Hamre, her avbildet på Jarlsberg Travbane i 2006, har fått besøksforbud mot travbanens daglige leder, Øystein Dale. Arkivfoto: Per Gilding Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Kan få bøter eller fengsel for å kontakte daglig leder ved Jarlsberg travbane, Øystein Dale.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det er Vestfold politidistrikt som har utferdiget besøksforbudet mot den tidligere travtreneren og kusken.

Bakgrunnen for besøksforbudet er en begjæring fra Jarlsberg travbane AS, på vegne av Dale.

«Atle Hamre forbys å oppsøke, å forfølge, og på noe vis ta kontakt med Øystein Dale, personlig eller gjennom telefon, tekstmelding, e-post eller annen elektronisk meddelelse, brev, postkort eller annen skriftlig meddelelse, eller gjennom tredjemann».

I beslutningen om besøksforbudet skriver politiet at det er grunn til å tro at Hamre vil «krenke en annens fred».

Fred og ro

Advokat Nils Chr Nordhus representerer Atle Hamre. På spørsmål om besøksforbudet gjelder, svarer Nordhus at Atle Hamre godtok pålegget fordi han ønsker fred og ro.

– Atle Hamre har ikke opptrådt straffbart overfor Dale. Vestfold politidistrikt har, etter å ha vurdert Dales anmeldelse, henlagt all videre forfølgning mot Hamre. Fra politiet fås d.d. opplyst at Hamre ikke har noen uavgjorte straffesaker i politiets systemer. Vi tar til etterretning at Dale, etter at politiet har henlagt saken, velger å eksponere saken i mediene.

– Etter vår oppfatning er Dales stunt overfor politi og medier et forsøk på posisjonere seg i det som er en sivilrettslig uenighet mellom Hamre og Jarlsberg travbane. Hamre godtok opprinnelig besøksforbudet fordi han kun ønsker fred og ro og ikke har noen interesse i å oppsøke denne mannen. Han registrerer at Dale & Co velger å vekke til live en sak som egentlig aldri har vært en sak, skriver Nordhus i en e-post.

Kun mot Dale, ikke for travbanen

Forbudet gjelder uavhengig av om Dale er på travbanen eller andre steder.

Ved brudd på besøksforbudet risikerer Hamre å bli idømt elektronisk kontroll, og bøter og eller fengsel i inntil seks måneder. Ved gjentatte forseelser er strafferammen fengsel i inntil to år.

Styreleder i Jarlsberg travbane AS, Arne Tverberg, bekrefter at de sendte en begjøring til politiet i Vestfold.

– Det er best at Øystein selv forteller bakgrunnen for dette, men han opplevde en trussel og en ubehagelig hendelse i hesteringområdet på dagtid, forklarer Tverberg, som for tiden er på ferie.

Han føler av Dale og styret blir trodd når politiet har gitt dem medhold i at det var nødvendig med et besøksforbud.

Skal ha følt seg truet

Etter to utpressingsdommer ble Atle Hamre i 2009 utestengt på livstid fra travsporten og baner tilsluttet Det Norske Travselskap (DNT). Han er også fratatt lisensen som kusk og trener. Den tidligere toppkusken har ikke lov til å oppholde seg på travbaner. I fjor høst fikk han avslag på å få behandlet livstidsutestengelsen i Høyesterett.

I mars gikk Dale og Jarlsberg travbane ut og sa at de følte seg maktesløse etter at Hamre flere ganger var observert på Jarlsberg, i gang med å trene broren Frode Hamres hester.

– Det er ikke mulig å ta feil av det. Vi er sikre på at det er ham, sa daglig leder Dale da.

Senere har det vært ytterligere konflikter på Jarlsberg travbane, og det skal spesielt ha vært en episode i mai der Dale følte seg truet av Hamre.

Dale fikk tips fra andre på banen om at Hamre var til stede i stallområdet. Han kjørte da bort for å sjekke dette, og eventuelt dokumentere det. Hamre skal i følge vitner da ha kommet i mot Dale og begynt å skjelle ham ut, og halvveis ha vært inne i bilen til Dale.

Det er ukjent om det er denne episoden som har trigget begjæringen om besøksforbudet, eller om det har vært flere konfrontasjoner.

Hamre følte seg trakassert

Etter episodene i vinter ble det blant annet vurdert om Frode Hamres lisens skulle inndras, dersom storebror Frode fortsatt å trene hestene hans på Jarlsberg. Da kom partene til enighet om at det skulle opphøre.

Etter episoden i mai var Atle Hamre oppgitt på Dale, og tilbakeviste at han aktivt var med og trente hestene gjennom å gi instrukser. Hamre mener at en voldgiftsdom gir ham rett til å være i hesteringen:

– Det har jeg sjekket med en lagrettsdommer og fått bekreftet fra en av de tre dommerne som skrev voldgiftsdommen mot meg. Jeg har en skriftlig uttalelse på dette. Nå har jeg virkelig ikke gjort noe galt! Det er ikke hver gang jeg har kunnet si det, sa en oppgitt Atle Hamre til Trav og Galoppnytt.

Han mener han forholdt seg rolig hele tiden under episoden i mai:

– Men når man føler man blir fotfulgt og trakassert uten å ha gjort noe galt, så ga jeg ham en kommentar av mer obskjøn karakter. Det kunne jeg spart meg, men det er også alt jeg beklager. Jeg snakket også med generalsekretær Rune Gustavsen etterpå og fortalte hvordan jeg så saken. Han ba meg «holde kjeft» i forhold til pressen. Det akter jeg ikke, sier Atle Hamre til TGN.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags