Hamre knuser alle rekorder

Supersesong: Frode Hamre måtte få vekk amerikanerimportene, men har lyktes likevel – faktisk kanskje mer enn noensinne. Her vinner han Norsk Travderby med El Diablo B.R. tidligere i år.

Supersesong: Frode Hamre måtte få vekk amerikanerimportene, men har lyktes likevel – faktisk kanskje mer enn noensinne. Her vinner han Norsk Travderby med El Diablo B.R. tidligere i år. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Frode Hamre er den suverene kongen av norsk travsport. Larvikstreneren sprenger rekorder hver eneste uke, og har hittil kjørt inn over dobbelt så mye penger som nestemann på listen.

DEL

Med to måneder igjen av året mangler han kun snaue 500.000 kroner på å passere rekordåret 2013. Da ble Frode Hamres hester Europas mestseirende trenerstall med 256 triumfer. I pengeveien kjørte stallen på Ulleberg gård inn 13.440.396 kroner.

I år blir det ikke like mange seire, men i innkjørte penger passerer han snart 13 millioner med to måneder igjen av året. Spørsmålet er ikke bare om det blir rekord, men hvor mye den gamle slås med.

Og i V75, Norges største travspill som arrangeres hver lørdag, er Hamre og hans 60 stallhester enda mer suverene. Med 46 seire er Hamre-stallen allerede to bedre enn sin gamle rekord fra 2014. Pengemessig er det blitt 7.725.500 kroner, allerede to millioner mer enn den forrige rekorden.

Det er som trener. Som kusk ligger han med sine 34 V75-seire seks foran landschampion Eirik Høitomt, som har kjørt over dobbelt så mange løp.

Hamre har en seiersprosent på 32 og vinner således hvert tredje V75-løp han kjører. I travsportens eliteserie. Det savner sidestykke.

Les også: Leker seg til «svømmeknappen»

Les også: – Viktig at man trener hjemme

Endring ga suksess

– Det er et bevis på at vi har lyktes med satsingen de siste årene, sier Frode Hamre.

– I 2013 besto stallen stort sett av amerikanerimporter. De vant en masse løp, men så fattet Det Norske Travselskap et vedtak som fikk store følger for min virksomhet. Importhestene fikk tøffere forutsetninger, og jeg ble tvunget til å tenke i nye baner. Vi begynte å satse på norskfødte hester og løpshester med potensial fra Sverige. I år er første sesong etter det nye konseptet, og det kunne knapt gått bedre, sier Hamre med kledelig, bergensk beskjedenhet.

I midten av september vant Hamre Norges to største unghestløp, Derby, for begge raser. El Diablo B.R. kjørte han selv til milliontriumf, Ingbest ble kjørt av Tom Erik Solberg. Begge trent av Frode Hamre.

– Det var min største dag som travtrener. Jeg er ikke en person med de store drømmene, men å trene fram to Derby-vinnere på samme dag var en enorm følelse, sier Hamre, hvis stallhester bare denne ene dagen i Oslo kjørte inn langt over to millioner kroner.

Les også: Debuterer på landslaget

Les også: – Økonomi har alt å si

Forvandlingsnummeret

To andre høydepunkt vil han også trekke fram. 18. juni kjørte Hamre fire stallhester i V75 på Forus. Alle vant. En rekord det skal bli svært vanskelig å slå.

Så er det eventyret Ivar Sånna. Den svenske elitehesten som ble kjøpt inn for flere millioner til Trondheim, men som floppet gang på gang. Som en siste utvei ble hesten sendt til Frode Hamre. En feil med lukkeklaffen over pusterøret ble oppdaget, hesten operert og siden har kusken måttet snu seg bakover for å se motstanderne. Sist slo han topphester i svensk mesterskap og tjente 500 000 kroner. Norge hadde plutselig fått enda en ny stjerne.

Men det å ha de beste hestene på stallen har også sin pris. Lørdag stiller Ivar Sånna i spissen for et sedvanlig sterkt Hamre-lag på Biri, men hesten er så overlegen at løpet ikke inngår i V75!

– Løpet teller da ikke med i V75-statistikken, men pengene er de samme. Stallens hester har vunnet 46 V75-løp i år, og vi har tatt en seier stort sett alle lørdagene vi har vært med. Det er jeg stolt over. Formen har vært like god gjennom hele sesongen, og vi vinner like mange løp i januar, som juni eller oktober. Det er det få som klarer.

Les også: Stor larviksdag på Bjerke

Les også: Byttet bort kua, fikk Super-Helga igjen

Godt underlag viktig

– Hva er hemmeligheten?

– Selvsagt gode hester, men jeg er også heldig å ha de beste stallansatte i landet. Så bruker jeg utrolig mange timer i traktoren for å lage de beste treningsløypene. Underlaget er utrolig viktig, tenkt bare når du selv er ute og trener. Det er kanskje den fremste grunnen til suksessen, sier Hamre, som kan få nye V75-seire lørdag.

– Jeg håper det. Global Supremacy i V75-5 har tatt fire strake seire. Jeg tror den femte strake kommer på Biri.

Ingen skal bli sjokkert om det skjer. Snarere vil det være et sjokk om hans hester ikke vinner et løp på en lørdag.

PS! At det går opp og ned i travsporten, også hos Hamre, er El Diablo B.R. et eksempel på. Derby-vinneren var favoritt til å vinne Breeders’ i Sverige søndag, men har pådratt seg et hovbeinsbrudd og blir strøket.

– Bruddet tar seks til åtte uker å lege, men hesten blir like bra. Det er trist at det skjer foran et stort løp, men han fikk vinne Derby og da kan vi ikke klage, mener Frode Hamre.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags