Gå til sidens hovedinnhold

Venter hevnlystne koreanere

Artikkelen er over 11 år gammel

Sør-Korea har neppe glemt det bitre semifinaletapet for Norge i OL for litt over et år siden. Lørdag kan de få sin revansje.

Én spiller mindre på banen, en sørkoreansk utligning, et lynkjapt avkast, og en like kjapp scoring – nærmest på overtid sendte Norge til håndballfinalen i de olympiske leker.

– Det var noen ville sekunder, minnes Karoline Dyhre Breivang.

Lørdag møtes de to lagene igjen for første gang siden semifinalen i Beijing. Og jentene regner med at hevnlysten er stor blant de sørkoreanske jentene.

Dramatisk

Det var dramatiske minutter i semifinalen. Halvannet minutt før slutt ledet Norge med tre mål, men Sør-Korea greide å score tre mål og utligne mens Tonje Larsen satt utvist.

– Det var forferdelig. Jeg satt utvist for en håpløs forseelse da Sør Korea tok oss igjen, og jeg følte at jeg hadde ødelagt alt for oss. Å sitte på benken uten å kunne gjøre noe var noe jeg ikke vil oppleve igjen, sier Tonje Larsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men da Sør Korea hadde utlignet til 28-28, og med bare noen små sekunder igjen på klokka, skjedde mirakelet.

Kjapt avkast

– Jeg tok tidenes kjappeste avkast, forklarer Karoline Dyhre Breivang, som hadde den forløsende pasningen til målscorer Gro Hammerseng.

For det første var målvakt Katrine Lunde Haraldsen kjapp som lynet med å kaste ballen mot midtstreken mens de koreanske jentene jublet for utligning. Der stod «Karo» og plukket opp ballen. Med begge beina på riktig side av midtstreken tok hun avkast.

– Jeg visste ikke hvor mange sekunder det var igjen av kampen. Ikke annet enn at det dreide seg om veldig kort tid. Jeg tenkte ikke i det hele tatt, bare kastet ballen, sier Karo.

– Jeg er ikke akkurat kjent for å ta kjappe avkast, så jeg vet vel ikke ennå helt hva som gikk av meg. Det var noen instinktivt i meg som sa at vi måtte jobbe til siste slutt, sier hun.

– Jeg måtte få det skriftlig dagen etter at vi virkelig hadde vunnet. Den lappen har jeg hengt opp i ramme hjemme, legger hun til med et smil.

Men avkastet ble tatt.

– Gro var bak meg da, men jeg kan holde igjen ballen i tre sekunder. Og Gro stormet opp mot det koreanske målet, klar til å ta i mot pasningen.

– Jeg så hun løp opp og kastet en lobbpasning mot henne. Jeg visste at Gro ville ta i mot, siden hun er mye høyere enn de koreanske jentene. Gro fikk ballen på ni meter, og banket den i mål på direkten. Akkurat i det fløyta gikk for full tid, forklarer «Karo».

Nervepirrende

De neste minuttene, for ikke å si timen, ble nervepirrende for jentene. Dommerne blåste for scoring, og sekretariatet markerte for mål. Men Sør-Korea protesterte.

Jentene visste ikke om de hadde spilt uavgjort eller tapt..

– Vi var ganske langt nede da de utlignet. For så å være der oppe sekunder senere. Så kom tvilen om scoringen ble godkjent eller ikke. Det var masse tumulter og diskusjoner der nede, og Sør-Korea nektet å gå av banen, forteller Tonje Nøstvold.

De norske jentene gikk etter hvert i garderoben, men turde ikke ta av seg draktene, i redsel for å bli kalt ut til ekstraomganger.

– Først da vi hørte at den andre semifinalen hadde begynt, spurte vi om det var greit at vi kunne gå i dusjen, minnes Tonje.

– Jeg husker nesten ikke det som skjedde de siste sekundene. Alt gikk så fryktelig fort. Først dagen etter trodde jeg virkelig på at vi var i finalen, sier Kari Mette Johansen, som var på banen i sluttsekundene.

– Jeg kikket opp på klokka akkurat da Gro skjøt, og jeg er sikker på at ballen var inne før tiden var ute, sier Larvik-spilleren.

Revansjelystne

Jentene regner med at det er et revansjelystent sørkoreansk lag som møter Norge i morgen.

– De vil nok gjerne vinne, og de er nok ekstra tent når de møter oss denne gang, sier Kari Mette Johansen.

Nåværende landslagstrener Thorir Hergeirsson var Marit Breiviks assistent i Beijing.

– Dette er det beste eksempelet jeg har opplevd på «at man må spille til fløyta går», sier islendingen tørt.

Som ikke tror nederlaget fra Beijing stikker så dypt.

– Vi har fått flere henvendelser fra dem om å komme til Sør-Korea å spille, men det har ikke passet, sier islendingen.

– De har ny trener, og mange nye spillere, så jeg tror ikke at de er så veldig opptatt av det som skjedde i fjor. De vil nok gjerne slå oss uansett, sier Hergeirsson.

Som håper han slipper samme dramatikken en gang til.

Norge har med seg full pott inn i hovedrunden, og skal spille mot Sør-Korea, Spania og Kina. (ANB)