De som kommenterer håndball-VM på TV3, føler sikkert at de er Guds gave til håndballen. Før dette mesterskapet innførte andre eksperter begrepet 7-meter i stedet for straffekast, som det het før Milleniumskiftet. Sier de samme herrer også 11-meter om straffespark i fotball?

Og bare for å krydre dette språket med flest mulige «fancy» og «tøffere-enn-toget-begreper», skytes det i dag både opp eller ned i «kroken» eller opp i «redet» (fotball på TV2 Premium-kanalene). For ordens skyld ble disse skuddene tidligere omtalt som skudd i krysset eller nede ved stolperoten.

Poenget er at vi som har fulgt med på sportsfronten i over 50 år både ser og forstår hvor skuddene havner, uten at vi må få dette inn med teskje på en regelrett dustete eller overdrevent «tøff» eller fancy måte. For meg er i alle fall dette ingen språkutvikling – verken konstruktiv, vakker eller nyskapende! Og hva blir det neste – at absolutt alt skal beskrive som sykt, sjukt eller sykt bra?

For en som har over 40 års erfaring innen helsevesenet blir det jo bare ekstra idiotisk å måtte høre på yngre og etter hvert moderne voksne i midtlivskrise beskrive en idrettsprestasjon, m.m. som «sykt bra» i stedet for virkelig å bruke det herlig språket vårt med flere varierende adjektiv og/eller adverb (noe som kanskje ikke dagens unge kjenner til lenger ?). For sykt er faktisk innen både medisin og patologi verken positivt, vakkert eller særlig spennende.

Så min konklusjon på overskriften kommer kanskje ikke som noen stor bombe – sportsterminologien kan umulig ha gått særlig framover!