(Tønsbergs Blad)

De fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre har blitt enige om en løsning for statsbudsjettet for neste år.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti brøt forhandlingene med Regjeringen denne uka. KrF-leder Knut Arild Hareide understreket i en pressekonferanse like etterpå at KrF imidlertid var åpen for å sette seg ved forhandlingsbordet igjen. Det har de gjort, og nå kommet til enighet.

Mer til jernbane

Den viktige saken for Vestfold i denne prosessen, har vært jernbanesatsingen. Stortingsrepresentant Anders Tyvand fra Vestfold er fornøyd med gjennomslaget KrF har fått.

– Det er utrolig deilig at vi kom fram til en enighet til slutt. Dette har vært en frustrerende prosess med mye usikkerhet. Nå blir det 280 millioner kroner ekstra til jernbaneplanlegging og midler til InterCity-planleggingen, sier Tyvand.

I forslaget regjeringen la fram i begynnelsen av oktober var det foreslått 1.349 millioner kroner til planleggingen av InterCity-utbyggingen på Østlandet, inkludert Vestfoldbanen.

– Der manglet det penger, noe som gjorde at Jernbaneverket så seg nødt til å frasi seg flere konsulentavtaler. Vi risikerte at hele InterCity-planleggingen ble satt på vent, og det kunne vi ikke risikere. Dette er en viktig del av framtidas transportløsning, sier Tyvand.

Han mener det er viktig å få bestemt hvor den nye jernbanen skal gå, for å unngå at andre prosesser må settes på vent og store arealer båndlegges.

– Vi har fått mange viktige gjennomslag etter en prosess som har vært veldig krevende med tøffe forhandlinger, sier Tyvand.

Han viser også til en av hans hjertesaker, skole, der det i statsbudsjettet nå blir gitt 460 millioner kroner til flere lærere på 1.–4. trinn som et permanent tilskudd.

Også Vestfolds stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) i transport- og kommunikasjonskomiteen er fornøyd.

– Jeg er strålende fornøyd med at de fire partiene ble enige og at planleggingsmidlene for jernbane har kommet inn, sier Stordalen.

LES OGSÅ: – Øremerk penger til helsesøster (+)

Pressekonferanse om budsjettet

Partilederne i Høyre, Frp, KrF og Venstre holdt pressekonferanse om statsbudsjettet fra klokken 19.

Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) var til stede på pressekonferansen. Statsminister Solberg sa de hadde fulgt Venstre og Krfs innspill.

– I sum har de fått store gjennomslag, sa Solberg.

Jensen var blant annet fornøyd med at hun mener det nye statsbudsjettet sikrer områder som Frp satser på, som til eksempel helse og omsorg.

– Denne enigheten ivaretar mange hjertesaker for alle de fire partiene. Om lag halvparten av frie midler har gått med til å imøtekomme Venstres og KrFs krav, sa Jensen.

– Dette er et godt budsjett for Norge framover, avsluttet statsministeren sin tale.