Hva i all verden er dette?

HVa er dette? Verken leseren som har tatt bildet eller Østlands-Posten kan gi noe godt svar på hvilket fenomen som har farget havbunnen hvit.

HVa er dette? Verken leseren som har tatt bildet eller Østlands-Posten kan gi noe godt svar på hvilket fenomen som har farget havbunnen hvit. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Et hvitt lag dekker havbunnen utenfor Stavernskysten.

DEL

Bjøro Svensen har sendt bilder fra havbunnen utenfor Rakke på Stavern-kysten.

Et hvitt, kalklignende lag dekker et stort og tydelig område.

Leseren spekulerer i om det kan være silderogn som dekker havbunnen - men han er langt fra sikker på om det er svaret.

En slunken påskeredaksjon i ØP har ikke klart å løse mysteriet og derfor spurte vi leserne om hjelp.

Naturlig forklaring

Saken diskuteres flere steder, også på Facebook. Kari Lise Rørvik har det som framstår som en god forklaring:

"Tipper på alger som har lagt seg som et lag på tang og tare. Det kan feks være små kiselalger som forekommer i store mengder i forbindelse med den årlige ”våroppblomstringen” i havet. Skallet til disse algene består av blant annet silisium, som danner et hvitt pulver som en kan se i store mengder"

Et raskt søk i google gjør teorien sterkere. Flere etterspurte en forklaring på et liknende fenomen i 2014. Da publiserte Kystverket en forklaring:

"Kystverkets beredskapssenter har de siste dagene fått mange henvendelser om et hvitt belegg på svaberg, steiner og strender i Oslofjorden. Det er sett fra Hvaler og helt inn til Oslo, samt langs Vestfoldkysten.

Kystverket har fått prøver av belegget analysert hos Sintef, som kan bekrefte at dette ikke skyldes akutt forurensning. 

Det hvite belegget har en helt naturlig forklaring, og stammer ikke fra noe menneskeskapt utslipp. Det er små kiselalger som har forekommet i store mengder i forbindelse med den årlige ”våroppblomstringen” i havet."

Har du mer informasjon om saken kan du legge igjen en kommentar i kommentarfeltet, eller sende en forklaring på epost til ewa@op.no

Artikkeltags