Gå til sidens hovedinnhold

Og Skagerakkærne er med

Artikkelen er over 5 år gammel

Det kommer mange litterære storheter til Litteraturfestivalen i Stavern i helgen. Der dukker også visegruppa Skagerakkærne opp, sammen med to poeter.

Hans Olav Lahlum, Lars Saabye Christensen, Gunnar Staalesen og Jørn Lier Horst er navn som har markert seg i norsk litteratur de siste tiårene, faktisk atskillig lenger enn visegruppa Skagerakkærne fra Stavern har eksistert. Men de kommer de også. Sammen med poetene Magnar Vegger fra Re og Olaf Lundheim fra Kragerø dukker de opp på Det gule galleriet i kveld, og er det noe som er sikkert, er det at de kommer til å skape stemning. Viser og poesi i skjønn forening.

– Både Vegger og Lundheim er utrolig flinke til å få kontakt med publikum, så denne poesikonserten har jeg stor tro på, sier Per Gunnar Bjørholt som utgjør Skagerakkærne sammen med Olaf Klunderud og Gjermund Walle.

Selv hadde ikke 70-årige Bjørholt omtrent tatt i en gitar før han fylte 60 år, mens Klunderud i mangfoldige år har vært en rutinert pop- og dansemusiker som trakterer atskillige instrumenter og Walle spiller både kontrabass, mandolin, gitar og banjo.

– Nå har vi jo hatt mengder av konserter og har blitt temmelig rutinerte, men du skulle hørt oss på den første konserten på Skåtøy ved Kragerø i 2004. En mer nervøs gjeng har aldri stått på en scene og jeg kan ikke tenke meg at konserten ble noen opplevelse for publikum. Men vi ga oss ikke – merkelig nok – og nå har vi opptrådt mange steder i Norge og ikke minst i Danmark der sangtradisjonen er mye sterkere enn her, sier Bjørholt.

Egenproduserte låter

Til å begynne med spilte Skagerakkærne utelukkende coverversjoner av kjente visekunstnere. Særlig sto Bellmann, Taube og Prøysen høyt oppe på spillelisten, men dette er nå lagt på hylla. Kun egenprodusert materiale står på programmet, og alle tre komponerer, mens Klunderud og Bjørholt står for tekstene.

– Opprinnelig møttes vi privat og ganske snart fant vi ut at vi hadde felles interesser i musikken. Det utviklet seg og i 2004 dannet vi Skagerakkærne, forteller Bjørholt som er pensjonert overlege fra Kysthospitalet.

Kystlandskap

Og det egenproduserte materialet holder seg godt innenfor visegenren i grenselandet mot roots, bluegrass og jazz. De tre er stabile elementer i gruppa, men av og til forsterkes Skagerakkærne med de rutinerte og kompetente musikerne Magne Hvilen på diverse strengeinstrumenter og perkusjonisten Ole Jørn Johanssen.

– Skal en si noe om tekstene, er Skagerraks kystlandskap med geologi, flora, fauna, mennesker og kultur ofte tema. Alle vi tre er opptatt av at de som kommer etter oss, også skal få et godt liv i denne vakre og gavmilde naturen, forteller Bjørholt.

Og dette vil utvilsomt publikum på Det gule galleriet få høre mer om i kveld, inne imellom diverse bokbad og opplesninger. Karene i Skagerakkærne er fornøyd med at Litteraturfestivalen har plass til både lokale krefter og storkanoner fra det norske litterære establishment.

– Vi skal gjøre vårt, vi. Tekstene våre er jo litteratur det også og poetene Vegger og Lundheim er attraksjoner.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.