Ikke alle har stålkontroll på Bob Dylan. Ennå. Har du?

Hardbarka Bob Dylan fans har det med å sette hverandre på prøve når det gjelder de minste detaljer fra gitarpoetens lange karriere. Dermed kan det være greit å være litt forberedt før legenden ankommer Stavernfestivalen til sommeren. Østlands-Posten har ringt opp noen markante larviksborgere for å sjekke Dylan-kunnskapene. Fem spørsmål som for som fansen skal være planke, viste seg å by på store utfordringer for alt fra ordførere til kulturpersonligheter. Men alle har tid til å skru opp kunnskapsnivået før Dylan går på scenen i juli.

Les også: Bob Dylan til Stavernfestivalen - - En herlig følelse - – Dylan er allroundmedisin

Ta testen

Her er de fem spørsmålene vi lot folk bryne seg på. (Svarene står nederst i artikkelen, og hvis du vil teste deg selv bør du gjøre det først)

1. I hvilken amerikansk stat ble Bob Dylan født?

2. Hva er Bob Dylans egentlige navn?

3.Den kanskje mest ikoniske Dylan-låta, Blowin' in the Wind, var med på Dylans andre album. Hva heter det albumet?

4. "Come senators, congressmen Please heed the call", heter det i tredje vers av Dylans kanskje viktigste protestlåt. Hva heter låta?

5. I 1965 lagde Dylan furore ved å opptre "elektrisk" på en festival. Hva het festivalen?

Solid varaordfører

Varaordfører, og stavernsborger, Hallstein Bast fryder seg over Dylans ankomst. Men ØPs quizidé er han mer skeptisk til.

- Dylan er ikke mitt spesialområde, unnskylder Bast seg før spørsmålene kommer.

Men ingen grunn til bekymring. Bast gjør ikke skam på sin fortid som markant kulturpolitiker. Riktignok tippet han at Dylan ble født i New Jersey og meldte pass på Blowin’ in the Wind-spørsmålet. Men resten klarte han.

- Det med den elektriske festivalen var litt flaks. Jeg tippet bare en festival jeg hadde hørt om. Og så visste jeg at det ikke kunne være Woodstock, for den var senere enn 1965, konkluderer en smålettet varaordfører.

Høiseth var fan

Ordfører Rune Høiseth var fan av Dylan når han var yngre.

- Det var store greier med Dylan, for noen år siden. Og at han kommer til Stavern gjør at lista nå er lagt høyere enn noen gang før. Fantastisk at de har fått det til.

Quiz er han dog ikke veldig lysten på.

- Jeg tror ikke jeg vil gjøre det veldig skarpt. Det er noen år siden jeg fulgte med på Dylan, sier Høiseth.

Den analysen traff, dessverre. Vi forbigår Høiseths svar i stillhet, og noterer ett færre treff enn Bjørndalens siste stående på fellesstarten. Altså null. Men det er vel betryggende at vi har en ordfører som bruker tiden på andre ting, enn å lese seg opp på Dylan-trivia?

Setter tekstene høyest

Vi tar det verste først med tidligere kultursjef i Larvik kommune, Odd Terje Lysebo. Det gikk med ham, som med Høiseth, fem ganger bom. Men helt bak mål når det gjelder Dylan er Lysebo ikke.

- Jeg har et større forhold til dikteren Dylan, enn musikeren. Faktisk har flere komponister som jeg beundrer tonesatt noen av tekstene hans, sier Lysebo.

- Man kan trekke fram John Corigliano. Han har skrevet en syklus med utgangspunkt i Dylan. Ingen tvil om at tekstene hans holder et helt annet nivå enn de fleste andre populærmusikere, sier Lysebo.

Arrangør med kontroll

Roger Albin har selvfølgelig vært stolt som en hane helt siden det ble kjent at Bod Dylan kommer til festivalen hans. Men vet han egentlig noe om verdensnavnet han har booket? Svaret er et ikke rungende, men ganske overbevisende, ja.

Albin var for eksempel den eneste av ØPs utvalgte som visste at det var på albumet The Freewheelin' Bob Dylan at Blowin’ in the Wind først var med. I tillegg klarte han både døpenavnet, og fødestaten. Tre rett er mer enn godkjent, selv om han som festivalarrangør kanskje burde gjettet på Newport Folk Festival, og ikke Woodstock.

Mer Beatles og ABBA enn Dylan

Bølgen-sjef Andreas Gilhuus har også arrangert noen konserter i sitt liv.

- Jeg har noen plater i hylla. Men Beatles og ABBA var større for meg. Det er uansett kjempestort at Dylan kommer. Det blir gøy å ta med kompiser og vise hva vi får til her i distriktet, sier Gilhuus.

Om quizen er kommentaren kortere.

- Uff og uff.

Riktignok blir det ikke helklaff for kulturhussjefen, men helt gruff er det ikke. To rette, med både riktig navn, og riktig protestsang.

Ikke ØPs Dylan-konge

ØPs ansvarlige redaktør Terje Svendsen er også mediehusets Dylan-alibi. Men med Svendsen på ferie er det redaktør Per Marvin Tennum som må forsvare lokalavisas ære. Litt motvillig.

- Det er mange andre du heller burde quize enn meg, mener Tennum.

Men vi gjør ikke forskjell på kolleger og utenforstående, så redaktøren må ta utfordringen.

- Jeg tror han er født i New Jersey. Men jeg vet at han heter Robert Allen Zimmerman, sier Tennum på de to første.

Én rett der med andre ord, og én til på de siste tre. To poeng, og en innsats sånn midt på treet.

- Du skulle ha ringt Terje, mener redaktøren etterpå.

Ikke bare sportsidiot

Det er kanskje litt dårlig gjort å ringe LHK-sjef Bjørn-Gunnar Bruun Hansen for å spørre om musikk. Men Bruun Hansen er ikke bare aktør i sportsverdenen, han er også sporty.

- Fyr løs. Men ikke ha noen forventninger. Dylan er stor han, men ikke blant de artistene jeg har hørt mest på.

Vi hadde ingen forventninger, men likevel ble de innfridd. For Bruun Hansen viste godt at Dylan egentlig het Zimmerman, og at Dylan i The Times They Are A-Changin' har en sterk oppfordring til amerikanske politikere. I tillegg burde han nesten fått et halvpoeng for å slå fast at det ikke kunne være på Woodstock at Dylan provoserte med elektrisk gitar.

- For det var senere enn 1965.

Vel blåst LHK!

Tabellen

Ingen skal henges ut fordi de ikke har peil på Bob Dylan. Men når vi først har gjennomført quizen tillater vi oss å ta med sluttabellen. Stavern gjorde det seg som hør og bør best:

Hallstein Bast: 3

Roger Albin:3

Andreas Giilhuus:2

Bjørn-Gunnar Bruun Hansen: 2

Per Marvin Tennum: 2

Rune Høiseth: 0

Odd Terje Lysebo:0

Svar på spørsmålene:

1. Minnesota

2. Robert Allen Zimmerman

3. The Freewheelin' Bob Dylan

4. The Times They Are A-Changin'

5. Newport Folk Festival