Gå til sidens hovedinnhold

Stø kurs! – videre inn i utopien!?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De store gamle partiene har varmet opp det gamle valgflesket om «stadig mer brød & sirkus» enda en gang. Det har for lengst gått ut på dato!

Parisavtalen forplikter oss til å ta vår del av jobben med å stanse klimaendringene på mellom 1,5 og 2 grader. Vi har også mål om å bevare naturmangfoldet. De aller fleste ungdomspartiene ligger langt foran moderpartiene når det gjelder klima, naturmangfold og bærekraft!

«Fossilene» i partiledelsene er dessverre altfor trege til å tilegne seg ny kunnskap på disse områdene og tilpasse politikken sin til denne kunnskapen. Dette er kunnskap vi har hatt i mange tiår, som bare blir tydeligere for hver dag som går! Dessverre kan jeg hittil ikke se den store forskjellen på den praktiske politikken til de store gamle partiene på dette området! De fleste velger å fornekte sammenhengen mellom økonomisk vekst, økende materielt overforbruk og de menneskeskapte klima- og miljøkrisene. De fleste her i landet har det vel «mer enn godt nok» materielt, og bedring for dem som har det for dårlig er stort sett et fordelingsspørsmål.

Alle sier «Vi tar klima- og miljøproblemene på det største alvor», fatter noen vedtak i form av «fromme ønsker», men våger ikke å gjennomføre tiltakene som må til for å nå de målene de selv har vedtatt! Redusert overforbruk er visst et tabuemne? Derfor vil disse partiene bare gjennomføre tiltak som ikke reduserer mulighetene for kortsiktig profitt, økonomisk vekst og økende overforbruk. Vi kommer vi ikke i mål med «business as usual».

FNs Klimapanel, Naturpanel og Det Internasjonale Energibyrået sender ut stadig alvorligere meldinger om at vi ikke er på vei mot verken 1,5- eller 2-gradersmålet, at vi utrydder naturmangfoldet i stadig raskere tempo, og at vi ikke engang vil få behov for all den olja vi allerede har funnet. Virkningene hører vi om og ser i aviser og TV daglig, og det blir visst bare verre!

Dette er jo noe vi «alminnelige folk», «folk flest», kan se, alle sammen. Hvorfor fortsetter politikerne da å fortelle oss at vi er på vei og kommer til å nå målene? Tror de vi er så lettlurte?

Vil vi prioritere «enda mere brød & sirkus» for oss her og nå eller en levelig fremtid for barna, barnebarna og alle dem vi håper skal komme etter oss?

Skal vi stemme «etter lommeboka eller samvittigheten»?

Godt valg!

Kommentarer til denne saken