Oransje dager: Soroptimister over hele verden har nå fokus på forebygging av vold mot kvinner og jenter. I Larvik blir det markering med foredrag og utstilling, teaterforestilling for skoleelever, oransje markeringer og en helt egen stolpejakt. Alt for å sette fokus på dette viktige temaet.

Det er viktig at vi alle blir oppmerksomme på tegnene og mønstrene som tyder på at noen er utsatt for en skadelig relasjon, eller utsatt for skjult vold fra kjæresten eller partneren. Det er dessverre ofte slik at man kan komme på en historie der man burde reagert tidligere, særlig når man i etterkant får vite om den alvorlige volden som skjedde. Du så noe, hørte eller opplevde noe, - men du avfeide det med at det sikkert ikke var noe å henge seg opp i.

Akkurat du, som er far, mor, søster, bror, venn, nabo, kollega, lærer, overordnet på arbeidsplassen eller profesjonell i hjelpeapparat, kan bli oppmerksom på disse varslene på et skadelig eller farlig forhold. Du kan kanskje gjøre forskjellen for den som ikke kommer seg ut av dette vonde forholdet.

Soroptimistene i Europa slipper nå en kampanje for å forebygge vold i nære relasjoner. Vi formidler 8 kjennetegn på et skadelig forhold. Tegnene kan virke opplagte, men de er nøye valgt basert på de dataene som finnes fra saker med alvorlig partnervold.

1.Når noen med stor INTENSITET ønsker å etablere et forhold, og overøser sin nye kjæreste med at dette er alvor med det samme.

2. SJALUSIEN brukes raskt til å forby partneren sosiale relasjoner, og kontrollere partneren på det mest intime.

3. En partner som vil KONTROLLERE ved å sjekke meldinger på mobiltelefonen til sin kjæreste og epostene, og dukke opp overraskende, og instruerer hva den andre skal ha på seg og hvordan oppføre seg.

4. Når partneren vil ISOLERE kjæresten sin, ved å begrense kontakten med familie og venner, og snakke stygt om den andres sosiale nettverk.

5. Når KRITIKKEN sitter løst om utseende til den andre, om personligheten, evner og meninger.

6. Når partneren UNDERGRAVER det kjæresten gjør og sier, og lyver og gjemmer saker slik at kjæresten skal tvile på seg selv, eller gå glipp av skole eller jobb.

7. Når partneren BESKYLDER den andre for alle problemer som paret har, og aldri erkjenner eget ansvar for det som er vanskelig i forholdet.

8. SINNE har stor plass i forholdet, og utbruddene er uforutsigbare. Det brukes for å skremme og presse andre til å utføre handlinger.

Kampanjen” READ the SIGNS” vil bli sluppet over hele Europa i perioden 25.november (Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner) til 10.desember (Menneskerettighetsdagen) – perioden kalles for «Oransje dager». Dette er vårt bidrag som frivillig og uavhengig organisasjon for å forebygge den alvorlige volden i nære relasjoner.

Larvik Soroptimistklubb markerer oransje dager på Larvik bibliotek fredag 25. november. Møt oss der og bli med på vårt spennende arrangement «Stopp vold mot kvinner» der vi setter fokus på kvinners situasjon her hjemme og i andre deler av verden. I løpet av de oransje dagene vil vi også gi elever på videregående skole mulighet til å se teaterstykket «Valgt det» som har tema menneskehandel. Og er du av det spreke slaget kan vi by på helt egne ruter inne på «Stolpejakten» på kartene for Stavern, Kjærra Fossepark og Holemyra-Lardal skole hvis du vil gå deg en tur. De vil alle være åpne fra 25.november til 10. desember.

Kulturhuset Bølgen, Larvik kulturskole Sliperiet, Brannvakta på Bøkkerfjellet og Svarstad kirke vil bli belyst med oransje lys denne perioden.