– Vi har i prinsippet allerede fått inn så mange som vi trenger. Over 100 personer har meldt seg som frivillige til å være til stede på festivalen og det er utrolig bra, sier Erica Dabe, som er SLT-koordinator i Larvik kommune.

Sammen med folkehelsekoordinator i Larvik kommune, Mette Daapan, har Dabe organisert en tjeneste som Stavernfestivalen selv sier er svært viktig, og ikke minst etter den tre år lange koronapausen.

– Erfaringene fra 2019 var god, og vi så at tjenesten var viktig. I år vil vi få mange festivaldeltakere som aldri har vært på en musikkfestival før. Den hjelpen vi får gjennom samarbeidet med kommunen setter vi stor pris på, sier Jøran Kristensen, kommunikasjonsansvarlig for Stavernfestivalen.

Viktig rolle og ressurs

De som har meldt seg som frivillige til kompis-tjenesten under festivalen har som jobb å sørge for at unge festivaldeltakere får en trygg opplevelse av å være på festivalområdet, og at de blir sett av noen dersom de får problemer.

– Mange av de som kommer til årets festival opplever å være i et slikt miljø for første gang, og for mange blir en festival også et første møte med alkohol. Mange kan ha problemer med å takle en slik situasjon, og da er voksne som ser dem og er til stede viktige, sier Erica Dabe.

Hun forteller at de som har blitt plukket ut som «kompiser» er fra 28 år og oppover, og at det vil til enhver tid være minst 20 av dem på vakt på festivalområdet.

– De skal være synlige og får utlevert t-skjorter som gjør at de er det. Jobben deres er å snakke med ungdommer, kanskje sørge for at de får i seg vann hvis det blir varmt på området, eller gi dem et plaster hvis det trengs. Kompisene skal ikke gjøre jobben som helsepersonell på området tar seg av, og heller ikke blande seg bort i jobben til politiet eller sikkerhetsvaktene.

– Den viktigste jobben til kompisene er å gi trygghet. Det vet vi har motivert mange av de som deltok i 2019 til å være med igjen, og det er utrolig bra, sier Mette Daapan.

LES OGSÅ: Lovet rekord – nå lover de bare folkefest: – Vi er rammet av de økonomiske forholdene i samfunnet som alle andre

Enkelt å rekruttere

De over 100 som har meldt seg til tjeneste under festivalen har blitt rekruttert via Facebook eller gjennom informasjon på kommunens nettside, og de har blitt registrert via systemer hos Stavernfestivalen.

– Det tok oss bare en måneds tid i år å få inn nok voksne til å klare å dekke opp vaktene. Det betyr at mange synes dette er viktig arbeid som gir verdi. Så får de jo også med seg en spennende festival på kjøpet, sier Erica Dabe.

Hun legger til at også barnevernsvakten er på stedet for å bidra dersom det trengs overfor de yngste festivaldeltakerne.

Kompisene går for øvrig i vakter fra klokken 16 til 21 og fra klokken 20 til 01 hver dag under festivalen, og Dabe forteller at mange har bedt om å få ha flere vakter under dagene Stavernfestivalen varer.

– Det forteller mye om hvor motiverte de er, sier hun.

LES OGSÅ: Ett spesielt band gjør at festivalen har valgt å være tidligere ute i år: – Vi blir ikke forundra hvis vi selger et par tusen dagspass den dagen

Populært tiltak

Dabe og Daapan forteller at festivalen gir uttrykk for at initiativet fra Larvik kommune blir satt stor pris på, og at tiltaket også har blitt lagt merke til utenfor Larvik.

– Vi har blitt kontaktet av Slottsfjell-festivalen i Tønsberg som hadde lagt merke til tiltaket vårt og nå ønsker å gjøre det samme. Det er veldig morsomt, sier de to.

Jøran Kristensen i Stavernfestivalen skryter også stort av kompis-tjenesten, og han sier at tilbakemeldingene på tjenesten bare har vært gode.

– Vi har sett at den tilnærmingen de voksne som deltar i tjenesten har til de unge har vært utrolig fin, og at de unge setter pris på at det er voksne på området som følger med og tar kontakt.

– Ordningen er en veldig viktig ressurs for oss, og vi har forut for årets festival koblet ordningen nærmere opp mot vårt eget sikkerhetsopplegg for å få en enda bedre koordinering, forteller han.

Samarbeidet mellom kommunen og festivalen får også skryt fra de to prosjektlederne.

– Vi er svært glad for at festivalen ønsker å få det vi kan tilby, og at det viser at de setter pris på oss. Vi har nå et svært godt samarbeid med festivalen, sier Erica Dabe og Mette Daapan til slutt.