Siden 2014 har publikum i Larvik fått oppleve storfint besøk av kommende operastjerner. Gjennom et samarbeid med Andora kommune og «The Association Amusando» har det blitt arrangert en internasjonal konkurranse for kommende stjerner på opera-himmelen. T.O.S.C.A. «The Opera Student Competition Award» er en konkurranse forbeholdt for unge opera solister som er i ferd med å uteksaminere seg fra forskjellige operakonservatorier verden over.

 

Konkurransen går hvert år av stabelen i Larviks offisielle vennskapsby i Italia, Andora – byen hvor Thor Heyerdahl bosatte seg med sin familie når han ikke var ute på ekspedisjonsreiser.

Premien til vinnerne er at det får komme på besøk til Norge for å opptre live foran publikum både i Larvik og i Oslo.

 

I år var det på nytt fire kommende operastjerner som fikk utfolde seg, og presentere sine unike stemmer. Lørdag 6. april entret de «scenen» foran en fullstappet restaurant på «Il Passatore». Tirsdag 10. april fylte se Larvik kirke sammen med særdeles velsmurte stemmebånd i Tjølling Sangforening, og onsdag 11. april sjarmerte solistene et begeistret publikum hos den Italienske Ambassaden.

Ifølge solistene er T.O.S.C.A. konkurransen et velrenommert og ettertraktet tiltak blant operastudenter. Når man tar en «solistutdannelse» så trener, øver og terper man stemmene og det sangtekniske for å synge de store operaverkene. Derimot trener man ikke så mye på det å stå foran et publikum for å vende seg til det å presentere musikkstykket med innlevelser og følelser. Dette får man mulighet til i praksis ved å hevde seg i sangkonkurransen i Andora.  

 

Årets solister var Hyokun Ha med en solid tenorstemme med kraft og dramatikk. Yesol Park med sin klokkeklare lyse sopran som traff alle de lyse tonene med en leken enkelhet. Jang Eunyoung som trollbandt alle med sin lyriske sopran, og til slutt Somi Kim ennå en sopran med en urkraft i stemmen.

I Larvik kirke supplerte Tjølling Sangforening solistene med tyngde og sjarm så man skulle tro de var et betalt profesjonelt operakor. Det er tydelig at Massimiliano Viapiano har tilført koret mange nye dimensjoner og at det norsk/italienske samarbeidet blomstrer på tross av språklige barrierer.

Larvik er heldige som kan nyte godt av TH instituttets initiativ for å bygge bro mellom de to byene Thor Heyerdahl kalte sitt hjemsted. Dessverre går det et helt år til neste gang vi kan få servert et nytt fyrverkeri av operafremførelser fra våre venner i Andora, men det heldigvis ikke mer enn et år til at Max dukker opp med fire nye solister som på nytt skal backes opp av operakoret fra Tjølling.

LES OGSÅ: I fjor fylte de kirken, tirsdag håper de taket løfter seg i allsang