Gå til sidens hovedinnhold

Stortingsprivilegiene fortsetter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Da fanden ville at intet skulle skje, satte han ned en komite» heter det i et gammelt ordtak. Stortinget har fulgt opp ordtaket. I ett år har en komite nedsatt av Stortingets presidentskap arbeidet for å se på Stortingets ulike godtgjøringer og andre fordeler representantene har. Resultatet er et eneste stort mageplask: Intet nytt å melde! Alt skal fortsette som før. Godtgjøringene skal bestemmes av den samme eksterne kommisjonen, men nå med nytt(!) navn.

På denne måten viser AP, Høyre, FrP og SP at de ikke tar kritikken om stortingsprivilegiene på alvor. Det er altså ikke noe problem, i følge innstillingen, at avstanden mellom de folkevalgte og velgerne som har valgt dem blir bare større og større.

SV er på en helt annen linje. Audun Lysbakken er utrolig skuffet over resultatet. «Dette er grønt lys for fortsatt lønnsfest for politikerne» mener han. SV viser at vi mener alvor. Vi har lagt fram en rekke forslag for å få bukt med uvesenet. Vi vil avvikle lønnskommisjonen og dessuten sette en tydelig grense for hva en politiker kan motta i samlede godtgjørelser. Lønnstaket skal omfatte alle folkevalgte verv samt styreverv i kommunale foretak. Når forskjellene øker i samfunnet som de gjør nå, er det særs alvorlig om politikerne er med på å dra ifra. Vi må tvert imot sette et eksempel selv.

SV vil innføre et nytt prinsipp som gjør at politikerne kommer mer i takt med vanlige folk. Vi vil sikre at de folkevalgte ikke skal være innenfor de 10 prosent best betalte i landet og at lønningene reguleres med det samme kronebeløpet som en gjennomsnittlig arbeidstaker får. I praksis betyr dette at stortingsrepresentantene må ned fra dagens 988.000 kroner til ca. 845.000. En nedgang på ca. 143.000 kroner pr. år. Hva gjør de andre partiene? Høyresiden er ikke opptatt av vanlig folk og fortsetter å forsvare de privilegerte. Derimot har vi ventet oss mer av AP og SP, som har gått inn for lønnsfrys for lederlønningene i staten, og som foreslo at komiteen skulle nedsettes. Når det kommer til egne privilegier synes viljen til endring liten. Det er synd. Det var en mulighet til å redusere forskjellene i Norge, på en veldig tydelig måte. Den sjansen tok ikke flertallet. Skal vi gjøre noe med forskjells-Norge kan vi ikke bare gjøre noe for de nederst på stigen. De på toppen må også bidra. SVs forslag ville vært et godt bidrag til å utjamne forskjellene. Og det ville ha økt respekten for de folkevalgte, men i stedet kan vi frykte at politikerforakten kan øke i en tid hvor tillitt er avgjørende.

Kommentarer til denne saken