Strålende urframføring av spennende og nyskapende verk

NYDELIG SANG: Martin Hatlo og Marianne Folkestad Jahren har begge store stemmer og ikke minst evne til både å kunne dramatisere og formidle godt.

NYDELIG SANG: Martin Hatlo og Marianne Folkestad Jahren har begge store stemmer og ikke minst evne til både å kunne dramatisere og formidle godt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Erling Pedersen og Kjetil Bjerkestrand har gjenfortalt og modernisert en av bibelens mest dramatiske historier og laget det slik at både tekst, musikk og ikke minst dialog gjør at når man lukker øynene ser man en stor scenisk oppsetting foran seg. Forhåpentligvis kan det bli virkelighet om ikke lenge.

DEL

Dyktige musikere, et velskrevet stykke med svært godt musikalsk innhold, og ikke minst dramatisering gjennom strålende dialoger på scenen og solid formidlingskunnskap ga publikum i Larvik kirke en strålende kunstnerisk opplevelse lørdag kveld.

Nyskapende

Erling Pedersen, bosatt i Larvik, kjenner vi først og fremst som roman- og novelleforfatter, men også som dramatiker, ikke minst fra Herregårdsspillet. I «War Lord» har Pedersen gitt seg ut på nye veier, og skapt det han betegner som et verk i grenseland mellom oratorie og musikal. Med seg på laget har han fått komponist og musiker Kjetil Bjerkestrand.

Lørdag kveld hadde stykket sin urframføring i Larvik kirke, og en halvfull kirkesal fikk høre et verk som er både nyskapende, spennende musikalsk, og som setter en klassisk historie inn i nåtid, så vel musikalsk som politisk.

Les også: Stort besøk under politiets dag: – Jeg tror mange synes det er stas

Delte meninger

Batsheba er en av det gamle testamentes mest omdiskuterte kvinneskikkelser, og den bibelske historien om David og Batseheba forteller om kvinnen som stilte seg opp naken slik at kong David begjærte henne og fikk hennes ektemann drept.

Historien er omdiskutert, og Erling Pedersen skriver i omtalen om hans verk at det er delte meninger om historien fra Bibelen.

Les også: Kulturprisvinnere med musikken i bunn og et brennende engasjement i toppen

(artikkelen fortsetter under bildet)

STRÅLENDE SAMARBEID: Forfatter Erling Pedersen, til venstre, og komponist Kjetil Bjerkestrand har sammen skapt et verk som er nyskapende i kirkemusikalsk sammenheng.

STRÅLENDE SAMARBEID: Forfatter Erling Pedersen, til venstre, og komponist Kjetil Bjerkestrand har sammen skapt et verk som er nyskapende i kirkemusikalsk sammenheng. Foto:

«Noen mener at hun stilte seg ut for kong David for å oppnå gunst og fordeler, og andre mener at hun er en typisk kvinneskjebne i krigens tid, et voldtektsoffer», skriver han.

Selv sier Pedersen at han heller til den siste oppfatningen, og at hans stykke «War Lord» og innholdet ellers gjenspeiler dagens situasjon i Midtøsten, med store motsetninger og krigslorder i alle leire.

«Den opprinnelige heltekongen David var en brutal og hensynsløses kriger. Hva kan man forestille seg ville skje om en tilsvarende skikkelse fikk like mye makt og myndighet i dagens situasjon?», skriver Pedersen.

Les også: Debuterer med en ekte «made in Larvik»-forestilling

Moderne med historiske røtter

I det tekstmessige innholdet har altså Erling Pedersen knyttet den kjente bibelhistorien opp mot dagens dramatikk, og også musikalsk har stykket fått et uttrykk som knytter musikkhistorien opp mot moderne uttrykksformer.

Kjetil Bjerkestrand har tonesatt Pedersens tekster med musikk som henter elementer fra klassisk kirkemusikk og tar inn elementer fra både jazz og modernistiske klanguttrykk. Han har skapt en helhet i forestillingen som underbygger dramatikken og tekstene, knytter dem sammen, og bærer fram dialogen og historien i stykket.

Musikken er tidvis melodiøs svært vakker, og den er dramatisk og storslagen. Både forfatter og komponist har tydeligvis tenkt seg en bredere scenisk dramatisering av stykket, gjennom en musikaloppsetting, og musikken legger absolutt til rette for det.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SOLIDE MUSIKERE: Et stor ensemble framførte et både dramatisk, spennende og vakkert verk i Larvik kirke lørdag kveld.

SOLIDE MUSIKERE: Et stor ensemble framførte et både dramatisk, spennende og vakkert verk i Larvik kirke lørdag kveld. Foto:

Solid framføring

Selv om versjonen som ble vist under urframføringen av «War Lord» i Larvik kirke var en konsertversjon, klarte solide musikere å gi skape noe som var vel så nær en scenedramatisk opplevelse som en konsert.

Sangerne Martin Hatlo og Marianne Folkestad Jahren klarte på en flott måte å hente fram dramatikken i Erling Pedersens tekster, og ikke minst å knytte sangtekstene sammen med dramatisk dialog deres roller imellom.

Både Hatlo og Folkestad Jahren, begge fra Larvik, har ung alder til tross nådd til et svært høyt nivå som sangere, og i Larvik kirke viste de to at de har flotte stemmer, men ikke minst evne til å synge med innlevelse og musikalsk innsikt, og at de har god formidlingskunnskap.

Verket av Pedersen og Bjerkestrand er skrevet for kor, to solister og et orkester på ti musikere, og i Larvik kirke var det et solid orkester og et velklingende kor som laget den flotte musikalske opplevelsen. Framføringen ble ledet av kantor i Sandefjord kunst- og kulturkirke, Svein Rustad.

Verket framføres søndag i Sandefjord kirke, og så må vi altså vente i spenning på når vi får høre verket i en scenisk versjon. Både det dramatiske innholdet, Pedersens tekster, Bjerkestrands musikk og det regimessige i konsertversjonen gjør at veien til en musikal er kort.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.