Strandryddeuka er en årlig våraksjon som arrangeres for å rydde all slags søppel langs kysten, på strender, øyer, holmer, og på havbunnen, samt langs vassdrag og innsjøer.

I år er det niende gang Hold Norge Rent arrangerer ryddedugnad. Strandryddedagen er faktisk en del av et enda større, nordisk samarbeid. Dagen knytter tusenvis av frivillige fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene, Grønland og Åland sammen til en internasjonal dugnad.

Vil du bli med og rydde? Her er de lokale aksjonene:

Ønsker du å bidra finnes det flere lokale aksjoner som arrangeres på den store strandryddedagen lørdag 4. mai.

Fem aksjoner i Larviks-distriktet er registrert hos Hold Norge Rent. Sandefjord Dykkerklubb har aksjoner på Svenner, og Fredriksvern Kystlag inviterer til en flott ryddetur til fyret med gratis transport på MS «Viksfjord». Ferja går fra Dampskipskaia kl. 10.00 lørdag morgen.

I tillegg holder Tvisteins venner dugnad på Tvistein fyr, Friluftsforeningen og Ula vel arrangerer ryddeaksjon i Ula fra kl. 12.00 (oppmøte ved Strandkiosken, Ula Camping, eller ved Servicebygget i havna), og Larvik Seilforening inviterer til rydding i Flaskebukta. De skriver i sitt Facebook-arrangement at de håper på vær som gjør det mulig å skysse oppmøtte ut til sørsiden av Malmøya.

De som vil bli med på aksjon, men som trenger å holde seg nær sentrum, kan ta turen til Batteristranda. Farris Bad stiller med hansker og poser, som kan hentes i resepsjonen fra kl. 10.00.

– Strandryddingen vil starte på Batteristranda, og fortsette videre langs kysten og oppover i byen der det er behov. Det blir satt opp returpunkt på Batteristranda utenfor Farris Bad slik at alt av søppel kan leveres der. Søppelet transporteres videre i en EL-bil, her prøver vi å tenke miljø hele veien! skriver initiativtaker Rebekka Helén Kristiansen.

Dette er første gang strandryddedagen arrangeres på Farris Bad, men Kristiansen skriver at de håper dette kan bli et årlig arrangement å se fram til.

– Strandryddedagen er en flott mulighet til å komme seg ut, både for familier, venner, enkeltpersoner, pensjonister og innbyggere generelt! Vi på Farris Bad tenker at dette er en fantastisk mulighet til å bidra til å skape et pent og ryddig lokalmiljø i Larvik, samtidig som folk får frisk luft, mosjon og hyggelig selskap!

LES OGSÅ: Inviterer alle til strandryddedag på Svenner fyr og lover en flott dag i skjærgården med det samme

Politisk samarbeidsinitiativ

Noen av byens politiske partier organiserer også egne ryddeaksjoner. Lørdag samarbeider Larvik Høyre og Larvik Venstre om å rydde Rakke øst mellom kl. 11.00 og 14.00. Lokallagene oppfordrer medlemmer, men også andre til å bli med.

– Tenk på den kystlinjen vi har her i Larvik. Det er så mye som flyter inn her til oss. Derfor burde alle som har lyst være med og bidra, sier Høyres «ryddegeneral» Thomas Løvald.

Initiativtakerne har fått ordnet det slik at bommen står åpen. Dermed er det mulighet for å kjøre bil helt ned for dem som trenger det.

– Det viktigste er at folk er med og rydder litt uansett hvor de går, men vil noen være med oss på Rakke er det kjempekoselig! Jeg har med søppelsekker og hansker, og kommer til å være klar allerede fra halv elleve, sier Løvald.

Gratis levering av marint avfall

Ifølge Larvik kommunes nettsider kan avfall fra strandrydding leveres gratis på gjenvinningsstasjonen på Grinda. Dette krever imidlertid at ryddeaksjonen er registrert i ryddeportalen til Hold Norge Rent.

På Grinda tar man imot avfall fra strandrydding/marin forsøpling ut juni.

LES OGSÅ: Tores (37) Facebook-innlegg tar helt av – nå håper han folk skjerper seg