(Nettavisen): Det er en underlig situasjon i strømmarkedet for tiden. Europeiske gasslagre er mer eller mindre stapp fulle, mens strømsituasjonen i Norge er friskmeldt.

Likevel er prisene igjen på et historisk sett svært høyt nivå. Det henger dels sammen med utfall av svensk kjernekraft, dels svært stor usikkerhet rundt Europeisk forsyningssikkerhet i vinter.

Prisene går oppover

Denne usikkerheten gjenspeiles i strømprisene. I formiddag «trodde» markedet at strømprisen i Sør-Norge på rundt 2,1 kroner per kWh, men da de endelige strømprisene fra Nordpool dukket opp, var prisen vesentlig høyere:

Snittprisen i de tre sørlige prisområdene øker med over 16 prosent fra i går, og ender på 2,5 kroner per kWh.

Det blir forholdsvis jevne strømpriser gjennom dagen, med en liten topp på morgenen og tidlig kveld på nesten 3 kroner.

Strømprisen i dag og i morgen:

Prisene i Midt-Norge går marginalt ned, mens Nord-Norge ender opp med den nest høyeste strømprisen på lang tid, bare slått av ekstremprisene på mandag forårsaket av svenske forberedelser til vinterdrift.

Billigere i Norge

Det at vannmagasinene i Norge har blitt friskmeldt er ganske tydelig når man ser på prisene i resten av Europa. Norge har den laveste prisen i Europa, med unntak av i England i morgen.

Årsakene til de høye prisene i Europa er blant annet lavere produksjon av vindkraft. Dermed blir det i større grad gassprisen som styrer strømprisen.

Eksport

Det at prisene er lavere i Norge enn våre naboland betyr samtidig at eksporten pågår mer eller mindre for fullt fra Sør-Norge gjennom dagtimene.

I morgen vil eksporten se ut som følger:

  • Tyskland: 29 GWh
  • Danmark: 27 GWh
  • Sverige (SE3): 23,1 GWh
  • Nederland: 12 GWh
  • England: 1,2 GWh netto import

Unntaket er England, der strømmen i større grad går fram og tilbake. Dette skulle den egentlig ikke ha gjort basert på den endelige strømprisene, men skjer fordi markedet tidligere i dag trodde strømprisen skulle bli rundt 40 øre billigere.

Strømmen på kabelen til England avgjøres i en egen auksjon tidligere på dagen.