(Nettavisen) Det er ekstremt mye som skjer i strømmarkedet for tiden, og prisene sprenger nye grenser.

For det er ikke bare lite vann i magasinene i Norge, og Tyskland som mister stadig mer gassimport fra Russland. Tørke i Europa reduserer det som er av vannkraftproduksjon.

– Jeg er litt nervøs

Og kanskje den største jokeren: Kjernekraftproduksjonen i Frankrike er på et historisk lavt nivå. For øyeblikket produserer landets kraftverk på bare 40 prosent av kapasiteten, og det er uklart hva de kan få på beina igjen mot høsten.

– Fransk kjernekraft er jokeren for europeisk kraftbalanse. Jeg er litt nervøs for hva som kommer til å skje i oktober, sier strømanalytiker Bengt Longva i Storm Geo til Montel News.

Ifølge Montel er det fare for at pristaket på kraftbørsen må heves fra 4000 til 5000 euro per MWh, etter at den tidligere i år ble hevet fra 3000 til 4000.

I klartekst betyr det at man frykter at prisen i Frankrike vil passere 40 kroner (!) per kWh – før avgifter.

Sommerens dyreste strøm

Gjennom sommeren har alvoret i kraftsituasjonen ført til en jevn stigning i strømprisene. I starten av juni var normalprisen på Østlandet rundt 1,5 kroner før avgifter, mens den nå har steget til over 2 kroner.

På sørvestlandet har prisene tatt helt av, og normalprisen ser nå ut til å ha lagt seg på over 3 kroner per kWh før avgifter.

Tall fra NordPool mandag ettermiddag viser at prisene fortsetter på et skyhøyt nivå, og setter ny sommerrekord på både Vest- og Østlandet.

Mandag stiger gjennomsnittlig strømpris på Østlandet til hele 2,38 kroner per kWh uten moms – eller 2,92 kroner inkludert moms. Vi må tilbake til mars hvor vi hadde én enkeltdag på samme nivå.

På sørvestlandet faller prisen fra mandagens ekstrempriser, og vil i morgen i snitt koste 3,16 kroner pluss moms.

Eksporten til Tyskland fortsetter

Til tross for den svært anstrengte strømsituasjonen i Sør-Norge og risikoen for strømrasjonering, kan NordPool informere om at eksporten av strøm til Tyskland fortsetter også tirsdag.

Fra 1. juni og fram til i dag, er det ifølge Statnett kun fem dager det ikke har vært netto eksport på den omdiskuterte strømkabelen.

Mekanismen den siste tiden ser derimot ut til å være at Norge i stadig større grad importerer strøm fra England, og eksporterer den direkte videre til kontinentet.

Tirsdag vil Norge importere 24,4 GWh strøm fra England, og mens det vil eksporteres 26,77 GWh.

Et lite lyspunkt

Et lite lyspunkt i strømprisene, er at strømprisen settes i Euro – og den er i ferd med å bli billigere for nordmenn.

De siste ukene har krona styrket seg rundt seks prosent mot Euro. Det betyr at strømprisen du betaler blir litt lavere enn den kunne ha vært, fordi en euro nå koster rundt 9,9 kroner, fremfor 10,5 kroner.