Da jeg i hele mitt voksne liv har vært opptatt av Larviks historie og kultur, vil jeg gjerne bidra med noe av min produksjon i forbindelse med byens 350 års jubileum. Da jeg i lørdagens avis så et bilde av pølseselger Struck sender jeg likevel inn et lite utdrag fra min bok «Av en Byskaukatts erindringer» fra 1982.

«De første åra etter krigen i 1940 åra hadde vi Sankthans-bål på Mesterfjellet med et hyggelig miljø. Frelsesarmeen spella, sang og talte. Tor Børresen og Thorbjørn Skau spella trekkspill, og folket satt spredt utover fjellet og kosa seg med mat og kaffe, ungane fikk brus, mens de lytta til underholdningen.

Pølsevognene var på plass. Det var Lotta, Ola Folket og Strucken. De hadde vogner som besto av ei trekasse montert på to sykkelhjul med Primus inne i trekassa. I topplokket var det et rundt hol til pølsekjelen. Topplokket var trekt med voksduk, og der sto parafinlampa som ga arbeidslys i mørke kvelder. Struck hadde fast plass ved Jernbanen. Lotta sto ved brygga, mens Ola Folket fløtta litt rundt. Sankt Hansaften fløtta de opp til Mesterfjellet.

Strucken var den mest fargerike av dem. Rødt var firmafargen. Sykkelhjula var mala røde. Listane rundt topplokket var røde, til og med gummiskoa han hadde på beina var rødmala.

Salget gikk strykende. Pølsene var en blanding av fisk og hestekjøtt, og Struck måtte stadig bøye seg ned mot en pappeske som sto på bakken etter flere pølser. Da åpenbarte det seg et lite hull i buksebaken. Det lyste hvitt av underbuksa hans gjennom hullet.

Strucken solgte pølser og tok imot penger (en kroner og to kroners sedler sammen med skillemyntoppbevarte han mellom leppene). Pengene la han i en sigarkasse og sedlene oppbevarte han mellom leppene, mens han ga igjen. Når han hadde en passe bunke, ble sedlane flytta over i lommeboka. Da han bøyde seg ned etter flere pølser, pirka «Rønning guttane» i holet i buksebaken med en pinne. Strucken blei forbanna. Han kjefta og bærte seg så pengesedlane blafra i kjeften på’n».

Dette er et lite bidrag til byens lokalhistorie rett fra pølsevogna. Denne ekte historien må vi ta vare på!