Gå til sidens hovedinnhold

Kraftfull, estetisk dans

Artikkelen er over 10 år gammel

Men altfor få så premieren på KompaniKontras «Ventus» i Bølgen.

Vinden kan være både svalende mild og dramatisk utfordrende. Alt dette handler den estetiske og kraftfulle danseforestillingen «Ventus» om.

KompaniKontras premiere på «Ventus» i Bølgen i går kveld ble en innholdsrik opplevelse. Danserne Anita Vilencia, Kristine Mari Hansen, Ida Uvaas og Kathrine Nøsted ga til beste en forestilling som bød på det meste – alt fra sitrende følelser i myk medvind til tunge tak i stormende motvind – en kraftanstrengelse som de fire danserne mestret med stil og eleganse.

For det er vind som er hovedtema i «Ventus», en hel forestilling som har sitt utspring i tablået «Vind» fra forestillingen «Vingespenn», som ble vist på Galeiscenen i Stavern i fjor sommer. Med tilskudd fra fylkeskommunen har KompaniKontra utviklet den nye forestillingen, som hadde sin premiere i Bølgen i går kveld. Tatt i betraktning det store dansemiljøet i Larvik, var det skuffende få som hadde tatt veien til premieren. De snaut 100 i salen kvitterte for forestillingen med stående applaus, men ensemblet – og ikke minst danserne Anita Vilenica, Ida Uvaas og koreograf Line Fredriksdatter, som fikk eksponere seg i hjembyen – hadde fortjent et langt større publikum.

– Selvfølgelig skulle vi gjerne sett enda flere i salen, men skuffet er jeg ikke. Først og fremst er jeg fornøyd med en strålende premiere. Det viktigste er at de som var her fikk en god opplevelse, og det tror jeg de fikk, sier kunstnerisk ansvarlig, produsent, koreograf og leder for KompaniKontra, Line Fredriksdatter.

Senere denne uken skal forestillingen vises i Tønsberg, Holmestrand og Horten, så de som gikk glipp av premieren har ikke lange veien til en storstilt danseopplevelse. – Dans er vanskelig å selge. Mange har ikke noe forhold til dansen som kunstart, og det er et steg for folk å dra ut for å se en danseforestilling. Når først barrieren er brutt, er jeg sikker på de vil få en fin opplevelse, sier Line Fredriksdatter.

KompaniKontra har tatt mål av seg til å bli et helt og holdent Vestfold-basert ensemble som skal jobbe for å fremme dansekunst i fylket. Foreløpig foregår øvelser og innstudering i Oslo, hvor de fleste av danserne har tilhold, men forestillingene legges hovedsakelig til Vestfold. Dessuten samarbeider kompaniet med lokale ballettskoler, og forut for gårsdagens forestilling var det blant annet workshop i Studio Nille. Unge dansere derfra fikk også et lite innspill på scenen i gårsdagens forestilling, en forestilling som ga mersmak.