Siden 2020 har strømleverandøren Fjordkraft vært i hardt vær etter at Forbrukerrådet gikk ut med sterke anklager om prisjuks, og sa at strømselskapet økte prisene bak kundens rygg.

Fall og vekst

Tidligere i år meldte Finansavisen at Fjordkraft mistet nesten hundre tusen kunder siden den gang, men til tross for kundeflukten har Fjordkraft fortsatt å øke.

I 2021 hadde strømselskapet Fjordkraft 15 milliarder i inntekter og et driftsresultat på nær en halv milliard. Regnskapet for 2022 er naturligvis ikke klart, men i kvartalsrapporten som ble lagt fram i november melder morselskapet Elmera Group om en økning på 15 prosent mot fjoråret - for gruppen som helhet.

Gruppen består av syv selskaper, og kommunikasjonsrådgiver Frode Fjellstad har avvist ØPs forespørsel om innsyn i kvartalstallene for Fjordkraft eksplisitt.

– Ble strømnerd

Svein Erik Fauskangers reagerte på Fjordkrafts praksis lenge før Forbrukerrådet engasjerte seg. Først rammet det ham selv, da han gikk inn på det han mente var en god strømavtale.

Da Fjordkraft sluttet å tilby strømavtalen ble han overført til en annen. Han sjekket ikke avtalevilkårene i den nye, og etter noe tid oppdaget han at vilkårene var langt dårligere. Selv mener Fauskanger at han tapte flere tusen kroner på den nye avtalen:

– Jeg fikk igjen pengene, men samtidig førte det til at jeg ble nysgjerrig på hvordan bransjen opererer. Du kan vel si at jeg ble litt strømnerd, sier han.

LES OGSÅ: Kundene klikker. Aksjekursen har stupt. Fjordkraft-sjefen får bonuskutt

– Vokste opp med tillit

Som følge av strømnerdstempelet ble han kontaktet da noen i familien mistenkte at en eldre kvinne ble lurt. Strømregningen til den eldre kvinnen kom på over 9000 kroner for oktober. Vanligvis er den en brøkdel.

– Hun tapte 6 400 kroner i oktober, og rundt 3–4 000 kroner i november. Hun er av en generasjon som lærte at man kunne stole på foreninger og strømselskaper. Hun vokste opp med en tillit til dem rundt seg, sier Fauskanger.

ØP kjenner kvinnens identitet, men av hensyn til private forhold etterkommer vi ønsket hennes om at det er Fauskanger som skal uttale seg i saken.

– En skikkelig cowboybransje

Han mener at Fjordkraft er et eksempel på et selskap som underminerer denne tilliten i samfunnet:

– Kraftbransjen er full av dem som tjener uhorvelig mye på strømprisen, både selskaper, stat og enkeltpersoner. Vi snakker om en skikkelig cowboybransje, mener Fauskanger.

– Det er en sterk påstand?

– Hun har vært kunde hos Fjordkraft i over 20 år. At Fjordkraft ikke verdsetter den lojaliteten, ringer henne og sier at «hør her, du burde bytte avtale nå», det sier noe om dem. Her snakker vi et eldre menneske som har blitt utnyttet til det fulle. Jeg vil ikke kalle det svindel, men det er helt på grensen, mener Fauskanger.

Ønsker også lave strømpriser

Fjordkraft svarer ikke opp Fauskangers påstander direkte, men forklarer at selskapet har låst seg til å betale en bestemt pris for et stort strømvolum – med hensikt om å gi variabelkundene forutsigbarhet.

– Når det da oppstår et ekstraordinært prisfall må vi fortsatt betale prisen vi har sikret strømmen til, så det er ikke slik at differansen mellom variabel og spot er lik vår fortjeneste. Vi hadde helst sett at strømprisene var lave, svarer kommunikasjonsrådgiver Frode Fjellstad i Fjordkraft.

– Vi er lei oss

Kommunikasjonsrådgiveren forklarer forskjellen på spot- og variabelavtale med at sistnevnte ikke endres hver time:

– I stedet har man en fast, forhåndsdefinert pris hver time gjennom døgnet, og man slipper dermed å ta hensyn til pristoppene. En slik avtale koster normalt sett litt mer enn en spotprisavtale, fordi den gir kunde forutsigbarhet ved at strømmen koster det samme hver eneste time, forklarer Fjellstad.

Han sier at flere kunder, også variabel-kunder hos andre strømleverandører har fått høye regninger for oktober:

– For november vil fakturaen bli lavere, men mange vil nok få en høy regning også for denne måneden. Vi er lei oss for situasjonen som har oppstått og skulle gjerne vært den foruten, svarer han.

LES OGSÅ: Hans (83) betalte 23 ganger så mye for strømmen som andre: – Det Fjordkraft driver med er lureri som jeg og andre må lide for

– Garanti

Den eldre kvinnen medlem av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), og fikk derfor tegnet strømavtale gjennom forbundet.

– Avtalen hadde det klingende navnet HLF Garanti. Jeg smiler av navnet. De lager kreative avtaler, selger og verver til foreninger og forbrukere som ikke har kunnskap om strøm, til helt greie betingelser før de spekulerer i at kundene ikke følger med, for eksempel ved å lese mail eller logge seg inn på «min side», hevder Fauskanger.

Han mener at Fjordkraft tjener gode penger på at minstepensjonister og andre ressurssvake ikke evner å sette seg inn i strømmarkedet.

Fraråder egen avtale

Når Fjordkrafts kommunikasjonsrådgiver blir forelagt disse påstandene svarer han ikke direkte på beskyldningene, men svarer at selskapet har sendt informasjon til alle kundene sine der de oppfordrer til å sjekke hvilken strømavtale de har, og vurdere hva som passer best for dem.

– Vi har også informert om forskjellene mellom variabelavtaler og spotprisavtaler. I varsel om prisendringer har vi lenket til vår avtaleoversikt og sagt at kundene kan sammenligne avtalene våre der, forklarer Fjellstad.

Han sier imidlertid at selskapets kunderådgivere gjennom november har anbefalt kunder som tar kontakt om å bytte fra variabel- til spotprisavtale.

– Har blitt varslet

Han mener imidlertid at variabelavtaler kan bli gunstige om spotprisen skulle stige brått:

– Det var nettopp det som skjedde de siste dagene i november. Prisene i kraftmarkedet har steget, og variabelprisen er nå gunstig. Vi skal som nevnt heller ikke lenger tilbake enn til september og august, da avtalen var fordelaktig for kundene, mener kommunikasjonsrådgiveren.

Han sier at kundene alltid blir varslet om prisendringer, og at kundene får melding inne på «min side» hos Fjordkraft, men også på e-post eller SMS:

– Avhengig av hva kunden selv har valgt. Ifølge våre systemer er e-post og Min side valgt som varslingskanaler for denne kunden. Dette kan enkelt endres inne på Min side, svarer Fjellstad.

– En sak mellom Fjordkraft og kunden

Fauskanger mener at også Hørselshemmedes Landsforbund bør ta ansvar for medlemmene sine.

Generalsekretær Inger Helene Venås i HLF sier at de beklager situasjonen, men hun ønsker ikke å ta noe ansvar for sitt medlem:

– Dette først og fremst er et forhold mellom Fjordkraft og kunden. Vi som forbund går ikke inn i den enkeltes avtale med strømleverandøren. Det er viktig å huske på at det å ha garantistrøm også har vært gunstig opp mot spotpris i flere perioder, så dette vil svinge. Det er kunden som selv må vurdere hvilken avtale som passer vedkommende best, svarer Venås.

På spørsmål om hva HLF eventuelt vil foreta seg i saken svarer hun at foreningen er opptatt av gode medlemsfordeler, og at disse skal oppleves som en tilleggsverdi til medlemskapet.

– Vi evaluerer disse med jevne mellomrom. Det vil vi gjøre med Fjordkraft avtalen også, sier generalsekretæren.

ØP har spurt både Fjordkraft og Hørselshemmedes Landsforbund om hvor mange medlemmer som fortsatt står på variabel-avtale. HLF har ikke besvart spørsmålet, mens Fjordkraft har opplyst at de av konkurransehensyn ikke gir ut antall kunder på de ulike avtalene.

LES OGSÅ: Har du også denne strømavtalen?: – Nå sitter vi med skjegget i postkassa, mens de tjener rått