60 år med frydefull klang

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Få kan sterkere slå fast at «Vi er sangere» enn det Stavern Mannskor gjorde under sin 60-års konsert i Larvik kirke.

DEL

Fynd og sangglede nådde helt til publikum på de bakerste benkene.

Allerede utenfor kirken er stemningen satt. Over 30 sangere trekker luft og utveksler kameratslige kommentarer i den mørke høstkvelden.

- Vi har øvd til denne konserten i 60 år, fleipes det.

- Nå er vi modne, sier Per Ludvik Gjerken, som har vært formann i koret i 11 år.

- Ett år lenger enn jeg har vært. Han tok det siste bare for å slå meg, sier Thormod Ofrim, som har sunget i koret i 46 år.

Når den ruvende skikkelsen til nåværende formann Gunnar Jacobsen dukker opp, må han bare innrømme at han er for smågutt å regne. Han er bare formann på sjette måneden.

Selv om stiftelsesdatoen sier 14. april 1947, har koret ventet til det ble høst med å holde jubileumskonsert. Den viktigste grunnen har vært at de ville ha med seg den kjente operasangeren Magne Fremmerlid.

Selv om det bare var 24 med på stiftelsen, har medlemsmassen alltid ellers ligget på 33. Som nå, skal vi tro herrene før konserten.

Larvik kirke er så godt som full da koret stemmer i den første sangen «Vi er sangere». En mer passende åpning kunne de neppe ha valgt. Og når koret synger: Sangen er vår fryd, tror vi dem virkelig.

Det er fynd over Stavern mannskor. Fra de sarte partiene til der hvor sangerne virkelig tar av.

Thormod Ofrim ønsket et trofast publikum velkommen til 60-års konsert.

- Hvor mange kor på 60 år kan skilte med å kun ha hatt fire dirigenter, spurte han.

For Jens Peter Mikkelsen er nemlig den fjerde, etter at Øyvind Riise Jenssen måtte innse at ordførerjobben tok for mye tid.

Ofrim understreket hvor viktig det var for koret å få med seg vår hjemlige operasanger på konserten, som han uttrykte det:

- Alle vi sangerne i koret tenker, tenk å ha en sånn stemme!

Og når koret sammen med Magne Fremmerlid synger «Den store hvite flokk» er det både 17. mai og julaften på en gang. Vi tenker at de har helt rett. Koret og operasangeren kler hverandre godt.

Stavern Mannskor har tradisjonelt konserter i Stavern kirke. Men akustikken i Larvik kirke og tidspunktet, gjorde at de holdt sin jubileumskonsert i kommunens hovedkirke.

Det var imidlertid deres faste organist og kantor Vidar Høyer som akkompagnerte på piano og orgel.

Inger Marie Korsmo spilte vakkert solonummer på tverrfløyte før Fremmerlid sang en salme av Per Tveitt fra galleriet.

Det var bare å nyte vakker korsang fra 33 struper og den dype stemmen til Fremmerlid.

- Det ble ikke nevnt, men jeg har faktisk dirigert Stavern Mannskor en gang, og da sang vi «Fangekoret» i Horten. Husker dere det, sa han til nikk fra koret før de sammen sang det nummeret.

Vi fikk med oss vakkert samspill mellom kor, operasanger og fløyte i «Oisis og Osiris» før vi måtte liste oss ut.

Og vi er helt sikre på at vi gikk glipp av en dyp og flott opplevelse når 60-års jubilanten sang «Deep River», antagelig sammen med Magne Fremmerlid.

Artikkeltags