Denne helgen går både Colin Archer Memorial Race og Nordisk Seilas av stabelen. 94 seilbåter blir å se i Stavern gjestehavn den kommende uken.

Lørdag legger 70 seilbåter fra kai i Lauwersoog i Nederland, og setter kursen mot Norge og Staverns gjestehavn. Nederlands største havkappseilas er ca. 370 nautiske mil lang, og varer mellom to og fem dager avhengig av vind og båttype.

– Det er 17. gang denne regattaen ender opp i Larvik og Stavern, og 400 til 500 nederlendere vil sette farge på gjestehavna mandag til fredag, sier Commodore Tore Hansen.


Gode prognoser

Det kan være utfordrende å seile over Tyskebukta og vest av Danmark om det er mye vind og sjø. Det er derfor strenge krav til sikkerhet forbundet med å starte i regattaen.

– Hvis prognosene slår til så får de et fint seilas, sier Hansen.

Seilbåtene er på mellom 30 og 60 fot, og vil bruke varierende tid på overfarten fra Nederland til Norge.

– De første seilbåtene vil komme inn mandag, og hvis prognosene stemmer kommer nok de siste natt til onsdag.

Som vanlig blir det både seilparade i Larviksfjorden, finaleseilaser og premieutdeling og grillparty på Seilerhytta i Viksfjord.

– Finaleseilasene blir i optimistjoller, og seilbåtene plukker ut en fra mannskapet sitt som får være med på det, sier Hansen.


Fritjof II

Vennskapsregattaen Nordisk Seilas går av sabelen for 24. gang denne helgen. Den seiles med tradisjonelt riggede båter fra Norge, Sverige og Danmark. Fra Larviks-distriktet stiller losskøyta Frithjof II med et mannskap på ti personer. Skippere er Fredrik Lange-Nielsen og Anders Bruusgaard, og mannskap er Sander Nilsen (16), Jonas Hansen (16), Ellie Heier Nilsen (14), Eva Skatteboe (14), Linn Heier Nilsen (43), Heidi A. Kvammen (42), Leif G. Kagge (55) og Gunnar Grinde (60).

– Vi ser fram til det, det er moro hvert år, sier skipper Lange-Nielsen.

Fritjof II vant en etappe i 2011, og håper på seier også i år.

– Fritjof går bra, og med gunstige forhold har vi gode muligheter til å vinne klassen vår.

I år er det 24 påmeldte skuter, med en samlet besetning på over 300 personer.


Lysekilen

Vertshavnene har forskjellige arrangementer for mannskapene, og i Stavern skal de blant annet rigge og kappseile flåter, testes i maritim og Heyerdahl-relatert kunnskap og være mannskap under Torden- skiold-slaget på lørdag