Fiskefestivalen er et av de virkelige kulinariske høydepunktene i Sommer-Stavern. Denne gang med inspirasjon fra Sør-Amerika.

Om den latinske vrien har noe med det pågående verdensmesterskapet i fotball i Brasil å gjøre, vites ikke, men ifølge arrangørene fra Vestfoldkokkenes Mesterlaug er smaker fra Sør-Amerika i vinden om dagen.

– Vi finner alltid på noe nytt, og i år har vi valgt å se mot Sør-Amerika, som er en slags nyhet i matverden, og vi gleder oss til å teste det ut. Men ikke spør meg hvordan det smaker ennå, ler Ingrid Gjertsen, som understreker at det også blir mye tradisjonell mat i grytene på Kronprinstomta.

– Har du noe å anbefale?

– Ja, selvfølgelig – masse! Bacalao er godt, det samme er paella. Og så har vi hvalen, da. Både i gravet og woket variant, forteller hun, og legger til at fiskesuppa heller ikke må glemmes:

– I år som i fjor kommer den i to ulike utgaver: én tradisjonell, hvit, norsk, og én sterkere asiatisk. Begge er absolutt verdt å få med seg.

Årets fiskefestival er den 17. i rekken. Overskuddet går til blant annet rekruttering til kokkefaget, konkurranser og kursing av lærlinger og unge kokketalenter.