Gå til sidens hovedinnhold

Frykter puben må stenges

Artikkelen er over 10 år gammel

Kan ende opp med støykrav på maks 27 desibel. Hva mener du om dette?

Innehaver Johnny Wülfken frykter han må stenge Tordenskiold pub i Stavern hvis kommunen mener støygrensa for naboene over skal være 27 desibel. – Det er så stille at det er umulig, fastslår han.

27 desibel, som kan ende opp med å bli støykravet, er så stille at det er mer lyd i et vanlig hus eller leilighet der det finnes kjøleskap og PC - og det uten andre lyder. Begynner noen å snakke stiger lydnivået til 60 desibel. I leilighetene over puben er nivået målt til mellom 54 og 59 når det er rock n´ roll på puben. Wülfken frykter nå et kommunalt vedtak som presser lydgrensa ned til 27 desibel.

– 27 desibel er helt utrolig. Jeg skjønner naboene, men det får være måte på, mener Wülfken, som tror selv ro i skogen overstiger det eventuelle kravet.

Han frykter nå at det betyr slutten for 25 års drift av Tordenskiold pub i Tollbodgata i Stavern.

– Det er ikke mulig å drive med 27 desibel her - det er bare helt umulig. Selv uten musikk vil nivået stige til 80-90 desibel bare ved at folk snakker på en travel kveld om sommeren. Det vil være kjempetrist å miste puben på dette, mener Wülfken.

Audiograf ved hørselssenteret ved Sørlandet sykehus, Jorun Haugsdal, bekrefter at 27 desibel er svært lavt.

– 60 desibel er vanlig. 27 desibel er mindre lyd enn du har i et vanlig rom med kjøleskap og PC. 27 desibel er veldig svakt, sier Haugsdal, som snakket med ØP på rundt 60 desibel på telefonen.

Larvik kommune har tatt affære etter at flere beboere har klaget på støynivået. Støyen har allerede vært gjenstand for en runde i rettsapparatet, men der tapte beboerne. Nå vurderer kommunen saken basert på flere avgjørelser fattet av Oslo kommune i lignende saker der utesteder er stengt eller tvunget til å dempe lydnivået ved ulike tiltak.

– Vi har målt støy i flere omganger som langt overstiger de retningslinjene vi har, opplyser miljøinspektør i Larvik kommune, Hans Christian Nygaard.

Han opplyser at kommunen i løpet av to til tre uker vil fatte et vedtak i saken om hvilket støynivå som er akseptabelt ved innsovning i leilighetene over puben. Det er kommuneadvokaten i Larvik som nå vurderer de juridiske sidene ved et slikt vedtak.

– Slike saker har vi ikke hatt før, påpeker Nygaard.

Kommunen baserer det eventuelle kravet om 27 desibel på forskrift til plan- og bygningsloven som tar for seg støygrenser og på retningslinjer for støy i kommunehelsetjenesteloven.

Retningslinjene kommunen bruker gjelder kun for virksomheter som driver i samme bygg som der det er leiligheter.

– Vi kan begrense det ned til 40-45 desibel hvis vi lydisolerer taket. Med lydlamper skal vi kunne klare å styre det. Lavere grense er umulig, fastslår Wülfken.