Farger, former, inntrykk og følelser - høstutstillingen i Stavern åpner lørdag.

Og det flommer over av muligheter for nye opplevelser både for øye og sinn.

Glasskunst, graffiti, dekorasjonsmalerier, grafikk og keramikk er noe av det som kunstelskere og andre interesserte kan få ta del i når høstutstillingen 2009 åpner i Stavern i morgen. Opplevelsene står i kø for de som vil ha «noe mer» når høstmørket senker seg. Opp mot 15.000 besøkende er ventet til de mange galleriene i Stavern, og flere kommer langveisfra for å ta del i høstutstillingen.

- Her skal det være noe for enhver smak, lover Øyunn Winther fra Visitstavern.

De faste kunstnerne i Stavern deltar i utstillingene, men som vanlig er det hentet inn en rekke kunstnere utenbys fra og fra utlandet.

- Vi prøver alltid å få noe nytt som er bra, forteller Jan Warholm, som selv er en del av utstillingen med sine utsmykninger i jern.

Denne gangen er det blant annet Galleri Osebro som gir Staverns høstutstilling et ekstra piff. Galleriet åpner sin egen utstilling i morgen, men klarte ikke å si nei da henvendelsen fra Stavern kom.

- Det har gått ei kule varmt på rammeverkstedet, forteller Jan Erik Øvald fra Galleri Osebro.

De er med for første gang i Stavern og stiller blant annet ut popart signert Pia Myrvold i tillegg til seks andre kunstnere.

Med fra Porsgrunn er også dyr laget av perler basert på en lokal håndverksskikk i Sør-Afrika. Beboere i slummen i Cape Town står bak håndverkene, som er en del av et større prosjekt for å innlemme mennesker fra dårlige kår i Cape Town i handelen og gi dem muligheten til å forsørge seg selv med et håndverk.

Listen er lang over bidragsytere til utstillingene i helgen. Lokale innslag som Kai Hoffstad, Geir Jensen og Laila Leknes er med. Med fra Danmark er kunstnerekteparet Kirsten og Mogens Mønsted med keramikk, malerier og bronseskulpturer. På Hotell Wassilioff stiller Grazyna Katarina Krüger, som har bidratt til oppussingen av Fritzøe Hus, ut sine dekorasjonsmalerier.

Lørdag går startskuddet for høstutstillingen og galleriene er åpne denne helgen og neste helg. Onsdag i neste uke er det også kunstvandring på Fredriksvern verft med humoristen og kunsthistorikeren Tommy Sørbø, kjent fra radioprogrammet «Hallo i uken».

- Noen vil ha det kjente og kjære, andre vil ha det nye, påpeker Winther, som viser til Staverns lange tradisjon som «åsted» for kunst og kultur.

Sommerutstillingen i Smilehullet trakk mange mennesker, men Warholm regner sommerens kunstopplevelser som oppvarming å regne i forhold til høstutstillingen.

- Sommeren bare skjerper appetitten før høstens utstillinger, mener han.

De ser på Stavern som gamlebyen i Larvik og både tror og håper på mange besøkende de to neste helgene.