Kunst på beddingen

Kunstinstallasjon: «Fredsskipene» er montert på den gamle beddingen på Fredriksvern Verft. og består av fire båter, lyd- og lysinstallasjoner. Den åpnes i morgen og blir stående i tre år framover. Her ser vi kunstneren Päivi Laakso (t.v.) og prosjektleder Anne Britt Strømnes i Nasjonale Festningsverk.

Kunstinstallasjon: «Fredsskipene» er montert på den gamle beddingen på Fredriksvern Verft. og består av fire båter, lyd- og lysinstallasjoner. Den åpnes i morgen og blir stående i tre år framover. Her ser vi kunstneren Päivi Laakso (t.v.) og prosjektleder Anne Britt Strømnes i Nasjonale Festningsverk. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

En annerledes kunstinstallasjon står nå klar på den gamle beddingen på Fredriksvern Verft i Stavern. «Fredsskipene» er både visuell kunst, lyd- og lysinstallasjon.

DEL

- Installasjonen kan ses som et minnesmerke over små og store båter som opp gjennom årene har gått av stabelen på verftet her. Tittelen henspiller på orlogsbriggen «Fredriksvern» som ble sjøsatt her i 1814 - bygget som krigsskip, men som aldri ble brukt i kamp og som i stedet seilte på fredsoppdrag i Middelhavet, sier kunstneren bak den spennende installasjonen, Päivi Laakso.

Kort fortalt består installasjonen rent visuelt av fire gamle trebåter av forskjellig størrelse som er montert stående og med kjølen vendt mot havet. I hver båt er det montert lydanlegg hvor det avspilles «maritime lyder» - alt fra ankeret som slippes, bølgebrus, stormkast, og etter hvert sjømannssanger og dikt framført av 75-årige Christian Fasting.

I båtene er det også montert lysdioder som i mørke gir assosiasjoner til stjernebilder og stjernehimmelen, fordums tiders viktige navigasjonskilde.

Det er Nasjonale Festningsverk som står bak den spennende kombinasjonen av samtidskunst og historiske omgivelser. Det hele er finansiert av Sparebankstiftelsen DnB-NOR.

- Det begynte med at Sparebankstiftelsen bevilget penger til kunstprosjekt på festningene i Halden, Fredrikstad, Oscarsborg og Akershus. Dette ble så vellykket at stiftelsen bevilget ytterligere tre millioner kroner. Dermed kan vi nå presentere kunstprosjekter både her på Fredriksvern Verft og på Karljohansvern i Horten, forteller prosjektleder Anne Britt Strømnes i Nasjonale Festningsverk.

En del kunstnere ble invitert til å levere inn forslag. De fikk bare tre uker på seg, og for Staverns del falt valget på finsk-norske Päivi Laakso.

- Jeg var på befaring her, og fant med en gang ut at jeg ville bruke den gamle beddingen. De gamle trebåtene har jeg funnet i Nord-Norge, men de er ikke stedstypiske. Gunnar Opsett har gjort en stor jobb med konstruksjon og montasje, og jeg har hatt god hjelp fra A. Paulsen & Sønner på Andørja, hvor jeg tidligere har satt opp en stor installasjon - ei sykkelbru over veien laget av sykler, forteller Laakso.

Den store installasjonen avdukes ved middagstider lørdag av direktør i Nasjonale Festningsverk, Nina Eidem, ledsaget av blant andre Marinemusikken.

- Vi håper at riktig mange finner veien til beddingen ved åpningen, hvor vi også byr på forfriskninger, sier Anne Britt Strømnes. Installasjonen skal stå på Verftet i tre år framover.

- Den kan bli stående lenger, men da etter fornyet avtale med kunstneren, sier hun.

Artikkeltags