- «Burn Camp» er et konsept fra Amerika, som leger og fysioterapeuter ved brannskadeavsnittet på Haukeland sykehus har etterspurt, forteller Ragnhild Findal.

Findal er både leder for organisasjonen «Burn Camp» og sommerleiren med samme navn. Den blide lederen jobber til vanlig på Haukeland Universitetssykehus som har landsfunksjonen for brannskadde.

- Selv om man blir relativt fort fysisk frisk etter en brannskade har man merker på kroppen resten av livet. Det er forskjellig hvordan man takler det, og for mange er det veldig godt å treffe andre i samme situasjon.

Det er åttende året på rad campen arrangeres, og den blir avholdt i samhold med NFFB, Norsk forening for brannskadde. Aldersgruppen er mellom ni og 18 år, og i år er det 17 deltakere. Flere av lederne har selv fått skader i forbindelse med brann.

Ida-Marie Eide Stenersen (10) fra Lørenskog er en av deltakerne. Hun ble brannskadd for ett år siden, og har store skader fra livet og opp til haken. I år er hun med på campen for første gang.

- Det er veldig gøy å være med! Jeg synes det er morsomt når vi har konkurranser, og så har jeg møtt mange greie barn.

Ida-Marie var ni år da ulykken skjedde. Hun var alene hjemme i huset i Lørenskog, og plutselig sto T-skjorta hennes i full fyr.

- Jeg kom meg inn i dusjen og fikk slokket flammene.

Ida-Marie var så flink at hun ringte til brannvesenet selv, og sto ute og ventet. De kontaktet politi og ambulanse, som fikk henne fraktet til brannskadeavsnittet på Haukeland.

- Jeg ble lagt i sånn respirator, så jeg husker ikke så mye av det som skjedde da.

Hun lå over en måned på sykehuset, og fikk transplantert hud til de brannskadde områdene.

Burn Camp-gjengen har hatt basen sin i leiren i Stavern, men drar rundt på forskjellige aktiviteter hver dag. De har i løpet av uka blant annet drevet med vindsurfing, krabbefiske, dratt på tur til Tusenfryd og Sommarland i Bø. Findal har vært leder for organisasjonen i tre år, og har nær kontakt med alle deltakerne.

- Det er ikke til å stikke under en stol at mange blir utsatt for mobbing i for eksempel skolesammenheng. Vi vil at deltakerne skal oppleve fysisk og mental mestring under campen, i tillegg til å være i et miljø der arrene ikke blir lagt merke til.

Barn og unge fra hele landet deltar på campen, og det er mye fokus på det sosiale.

- For mange er det trening i det å bare være ute blant folk når man spiser på restaurant. Andre igjen er veldig utrygge når det kommer til grilling og bål med flammer. Det er ting som krever tilvenning, under positive forhold.

Campen avsluttes på lørdag med familiedag i Leiren i Stavern.

- Det blir en del faglig innhold denne dagen, blant annet foredrag fra både fagfolk og brannskadde som forteller sin historie.

Peter Eggli fra Larvik er leder i Norsk forening for brannskadde og er fornøyd med årets leir.

- Det er mange foreldre som er veldig takknemlige for at vi har tiltak som dette.

Eggli forteller også at et lignende arrangement for voksne blir holdt hver høst. Det er så mye som rundt 900 registrerte tilfeller av brannskader i året.

- Nå håper vi å få litt blest omkring temaet, for det har vært veldig lite omtalt i media, sier Eggli.