Sparker i gang Glade dager

Endelig sommer: Svend Johansen, Thor Andvik, Terje Henning og John Rønning i Foreningen Glade dager i Stavern konstaterer at sommeren i Stavern straks åpner! FOTO: Lise Reng

Endelig sommer: Svend Johansen, Thor Andvik, Terje Henning og John Rønning i Foreningen Glade dager i Stavern konstaterer at sommeren i Stavern straks åpner! FOTO: Lise Reng Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

På lørdag marsjerer åpningsparaden til Marinemusikken og ender opp inne i Verftet. Der Glade dager offisielt åpnes av en ekte flaggkommandør.

Det er bare til å møte opp når Glade dager markerer åpningen av sommersesongen i Stavern på lørdag.

Klokka to sharp skal åpningsparaden sette seg i bevegelse fra parkeringen inne i Fredriksvern Verft ved øvre port.

Der Rio har karneval, har Stavern sin åpningsparade av Glade dager, der alle som vil kan være med. Og styreleder i Glade dager, Svend Johansen, kan fortelle at de utlover premier i flere kategorier.

– Vi lover 3000 kroner til den mest sprudlende gruppen, 2000 til det mest fengende musikalske innslaget og 1000 til den mest sprudlende enkeltperson. Ungdom som er gladest – kroner 500.

Medlemmene i Foreningen Glade dager i Stavern har nedsatt en egen komité som skal kåre vinnerne i de forskjellige kategoriene.

– Det er Mette Bjørgan, Ola Mjelde og Aslaug Hetle som skal ta de vanskelige valgene, og det blir prisutdeling etter paraden, sier Svend Johansen.

Paraden spiller og svinger seg gjennom Staverns gater ned Helgeroaveien, Kongens gate, William Sverdrups gate, Dronningensgate, Skippergata, Verftsgaten og inn på Fredriksvern Verft. Og det er der den virkelige åpningen foregår.

Glade dager for 26. gang

– Dette blir den 26. åpningen av Glade dager, og i år markeres også Sjøforsvarets 200-årsjubileum. Det er derfor vi får besøk av KNM Olav Trygvasson samt skolefartøyene Kvarven og Nordnes, sier John Rønning.

Ved paradensslutt åpnes Glade dager av flaggkommandøren, som skal bli rodd til land i den nylagede sjaluppen som Orlogsbriggen Fredriksværn har laget.

– Sjøforsvarets 200-årsjubileum er også anledningen til at Marinemusikken spiller opp til konsert. I tillegg spiller Bestum Stasmusikkorps, Stavern og Agnes Musikkorps og Toten Janitsjar, forklarer styrelederen.

– Bestum Stasmusikk spiller her for tredje gang. De er på ferie i Stavern. Og Toten Janitsjar er også på ferie i «Smilehullet», forteller Thor Andvik, og legger til at det er «voksne» karer i begge korpsene.

Åpner sommer-Stavern

På lørdag åpner alle kunstgalleriene på Fredriksvern Verft for sommeren med de faste utstillerne.

På Foldvik Familiepark åpner portene for Foffas teaterfore-stilling. Verftskafeen åpner for daglig servering, og Norske Filtmakere åpner sin 20-års utstilling i andre etasje på Steinbrakka.

«Elias i Lunvik»-utstillingen åpner i Sjøhistorisk Magasin inne i verftet og Venner av Gamle Stavern viser historisk fotoutstilling.

I tillegg inviterer Fredriksvern Verfts Venner til Sjøforsvarets dag.

– Det blir servering av vafler og kaffe til alle, og så avfyrer vi en skikkelig salutt. Denne gang blir det 13 skudd, flaggkommandøren fra Sjøforsvaret har krav på intet mindre enn det, smiler Svend Johansen i Glade dager.

Artikkeltags