Wergeland med ny vri

Skuespilleren Morten Røhrt gir publikum ny kunnskap om Henrik Wergeland.

Skuespilleren Morten Røhrt gir publikum ny kunnskap om Henrik Wergeland. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Morten Røhrts enmannsforestilling om Wergelands skjebne etter døden hadde premiere fredag kveld. Det ble standup med mening.

DEL

Den ærverdige Kongesalen i Kommandantboligen var fylt til siste stol da Stavern fikk besøk av Henrik Wergeland – i skuespiller Morten Røhrts skikkelse. Enakteren «Støv» er en monologisk «mangetale» om Wergelands skjebne etter døden.

I den 45 minutter lange enakteren våkner Wergeland opp i ingenmannsland etter å ha ligget i dødssøvnen i 164 år. «Mester» har ennå ikke klart å bestemme seg om Wergeland skal sendes til himmelen eller til helvete. Og Wergeland må forsvare seg. Var Wergelands liv en triumf eller en fiasko?

Skuespiller Røhrt veksler lynraskt mellom de forskjellige rollene og snakker med seg selv. Med maleriet av Fredrik den femte som bakgrunn skifter han stil, alt i ett. Publikum humrer og ler fornøyd.

Selv om det var premiere på stykket i Stavern i går, er det ikke første gang Røhrt har fremført monologen.

– Dette er forestilling nummer 71, avslører Røhrt før forestillingen.

– De fleste kjenner Wergeland fra nasjonaldagen og kanskje en statue. Men han var så mye mer. Prest, humanist, rabulist, slåsskjempe, glad i damer og sterkt politisk engasjert, forklarer han.

– Ved hjelp av humor vil jeg forsøke å gi folk mer kunnskap om Wergeland som person. Åpne øynene for at han var både interessant og provoserende. Folk skal gå ut etter forestillingen med et ønske om å lese mer. Både av og om Wergeland, sier Røhrt før forestillingen.

Stykket er skrevet av Ivo de Figueiredo på grunnlag av hans Bragenominerte bok «Støv». For de som gikk glipp av premieren er det 13 forestillinger til som skal spilles fortløpende, med spillefri 12. juli.

Artikkeltags