(Nettavisen) Siden tidenes morgen har norske kunder stormet over svenskegrensen med håp og drømmer om billigere dagligvarer.

Men nå kan det jammen se ut til at drømmenes dagligvareland ikke lenger er i Sverige å finne, men her hjemme. Sverige er nemlig det landet som har hatt størst prisøkning i Norden det siste året – over 20 prosent på ett år. I Norge har prisøkningen på mat og drikke økt med 8,8 prosent siden februar i fjor.

Da den svenske journalisten Jakob Simonson kjøpte samme pose dagligvarer på Coop i Strömstad og i Halden til en sak i lokalavisen Strömstad tidning, fikk han bakoversveis.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så mye billigere å handle på Coop i Halden enn i Sverige. Det var overraskende, sier Simonson til Nettavisen.

Handleposen kostet én fjerdedel mindre i Norge. 629 kroner på Coop Strömstad, mot 468 kroner hos Coop Extra i Halden.

Svenske priser til værs

– Tidligere har det alltid vært mye dyrere i Norge, sier Simonson.

Men det har ikke alltid vært slik. Det vet journalisten alt om, som selv vokste opp i grensebygden Hällesmörk, to mil utenfor Strømstad.

– Da jeg var liten på åttitallet, gikk vi over grensen og kjøpte smør og andre saker som var billige i Nore. Men i de siste tiårene har prisene gått til værs i Norge, sier Simonson, og tilføyer:

– Men nå kan man altså få en liten handlevogn betydelig billigere i samme butikk i Norge, sier Simonson.

Det gjør grensehandelen mindre lukrativ for nordmenn. Økte drivstoffpriser sammen med en svekket norsk krone bidrar også negativt i det store regnestykket.

Da Nettavisen sjekket butikkene på grensen forrige uke var prisene så dramatisk endret at vi måtte sjekke flere butikker.

Historisk lav grensehandel

Tallenes tale er klare: Betydelig færre nordmenn turer over svenskegrensen for å handle enn før pandemien. Resultatet for 2022 viser at nordmenns handlebeløp er 35 prosent mindre enn i førpandemiåret 2019.

Det klinger godt i ørene til Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

– Vi er i ferd med å få en ny og forbedret grensehandelsstatistikk, sier han til Nettavisen.

En omvendt grensehandel, hvor svensker kommer til Norge for å handle, vil være godt nytt for Norge, mener Brubakk.

– Jeg vil være forsiktig å mene noe om hvor utbredte dette er, men hvis vi får flere svensker til å handle i Norge, vil det bidra til flere arbeidsplasser og økte momsinntekter til den norske statskassen, sier han.

– Hvordan vil det påvirke norsk dagligvarehandel?

– Det vil føre til høyere omsetning for norsk dagligvare. Og for dem som er opptatt av marginer, kan de fort komme til at det ikke lønner seg å handle i Sverige nå.

Coop: Harryhandel i Norge

Men svenskens prissjokk, er ingen sjokk for kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen. Flere forhold spiller inn i det store prisgapet, påpeker Kristiansen.

– For det første er priskrigen i Norge tøffere enn på flere år, hvor Extra har kuttet prisene kraftig blant annet på påskevarene, skriver han i en e-post.

Han skriver videre at butikkene ikke har tatt ut den varslede, store prisøkningen 1. februar.

– Vi har derfor lavere prisvekst i Norge enn i våre naboland. I tillegg har den svenske krona i perioder vært sterkere enn den norske, som har gitt svenskene mer for pengene.

Coop Norge har merket et stadig mer svensk klientell.

– Vi ser flere og flere svenstregistrerte biler på våre parkeringsplasser, så i år vil nok mye av Harry-handelen gå motstrøms.