Svindlere sier de er brannmenn - selger billige alarmer for tusenvis av kroner

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det advares nå mot falske brannmenn som lurer seg inn for å innstallere brannalarmer hos eldre og demente. Betalingen som kreves for arbeidet er skyhøy.

DEL

Tidligere denne uken ringte det på døren hos en eldre kvinne i Porsgrunn. På utsiden står en mann som presenterer som brannmann. Han vil tilby kvinnen nye brannalarmer, samt montering av disse.

Den 77 år gamle kvinnen er dement, og slipper mannen inn for å utføre arbeidet. Det hele skal vise seg å være svindel.

LES OGSÅ: Svindlerne gir seg ikke - se hva de prøver seg på nå

Det er kvinnenes datter som kontakter Telemarkavisa om saken.

1600 for jobben

– Han monterer en brannalarm i gangen og en i stua. Etterpå skal han ha 1600 kroner for jobben. Heldigvis hadde ikke mamma penger på seg den dagen, men hun ble forklart at det ville komme en regning i posten senere, sier datteren.

Tilfeldigvis har den 77 år gamle kvinnen en ekte brannmann som nabo. Det var han som først oppdaget de nye brannalarmene.

Under et besøk der både naboen og datteren var til stede kommenaterer han de nye alarmene. Den 77 år gamle kvinnen forklarer da at en mann har vært inne hos henne og skulle ha 1600 kroner for jobben.

Det får både naboen og datteren til å reagere; - 1600?, skriker jeg og brannmannen i kor, forteller datteren.

LES OGSÅ: IKEA advarer mot falske eposter

Ifølge naboen er dette brannalarmer av simpleste sort som man kan få kjøpt for under femtilappen. I tillegg var de montert feil. Det er ingen brannmenn som går rundt på dørene og selger på denne måten.

– Forferdelig grusomt

Foreløpig er ingenting betalt, og datteren venter spent på at regningen skal dukke opp i posten.

– Den kommer jeg til å overlevere til politiet, og jeg vil gå videre med denne saken.

Tidligere har moren fått besøk av dørselgere som solgte henne en støvsuger til 20 000 kroner. Hun reagerer med avsky på at svindlere oppsøker eldre og demente, og dermed det som ofte kan kalles for "lette bytter".

– Det er helt forferdelig grusomt. Det gjelder jo ikke bare min mor. Det kan være mange andre som ikke har noen som kan stå foran dem og ordne opp, sier hun.

Hun håper at hun med å gå ut med historien kan advare andre mot å gå i samme fella. Det har vært flere liknende tilfeller på Østlandet den siste tiden.

Flere svindelforsøk

Det er ikke lenge siden at Norsk brannvernforening gikk ut med en advarsel i en liknende sak. Flere hadde meldt om en mann gikk rundt på dørene og utga seg for å representere foreningen. Han ville inn og sjekke blant annet røykvarslere.

LES OGSÅ: Samler inn ting til brannskadd familie i Lier. Men det har ikke vært noen brann

Operasjonsleder Jan Olaf Jansen ved Sør-Øst politidistrikt kunne bekrefte at de hadde fått inn en rekke meldinger om dette. Han ber folk fortsette å ta kontakt med politiet dersom de har mistanke om at noe ikke stemmer.

– Vi har ikke myndighet, ei heller personell til slik aktivitet. Vi advarer derfor folk mot å slippe inn vedkommende, advarte Norsk brannvernforening.

Artikkeltags