Kraftig spredning av gresspollen

HØYSESONG: Juni og juli er høysesong for gresspollen

HØYSESONG: Juni og juli er høysesong for gresspollen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det betyr flere lommetørklær og mer nesespray. 

DEL

Den siste uken har det vært minimalt med spredning av gresspollen. Mandag og tirsdag melder derimot pollenvarselet kraftig spredning.

Juni og juli er høysesong for gresspollen, noe som kommer til å merkes tirsdag. Er du plaget av pollenallergi, kan det være lurt å la gressklipperen stå.

Gresspollensesongen strekker seg over hele juni og juli, så forebyggende medisinering er å anbefale, ifølge Astma- og Allergiforbundet.

LES OGSÅ: Apotekene rennes ned – her er tipsene til deg som plages

Astma- og Allergiforbundets pollenvettregler

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

KILDE: Astma- og Allergiforbundet

Artikkeltags