– Dette er jo en ekstremsport, og det er gøy, så vi måtte være med og sette ny rekord, sier Ismaeel Jalabi fra Syria før han gjør seg klar til isbading. Rundt ham står en stor gruppe syrere som er innstilt på å sette verdensrekorden for syrisk isbading.

Flere i gruppa deltar på NAVs introduksjonskurs for norsk språk og samfunnsliv, og ble oppfordret til å bli med på larvikstradisjonen på Batteritomta søndag.

– Dette er jo tull og tøys, men i en hverdag som preges av mye alvor er det viktig med litt tull og tøys. Det er et poeng de fleste er med på. Og det er viktig at man ser noe av det morsomme Larvik har å tilby. For oss er det vel så viktig at folk kommer for å se på og være med som det er at de legger på svøm, sier programveileder i NAV, Bjarte Gjone.

– Og vi har gjort et morsomt poeng ut av det at om én syrer legger på svøm i dag, setter vi verdensrekord. 30 stykker har meldt seg på, og 15 av dem er her foreløpig. Også er det en stor gjeng som har blitt med for å se på, forteller han.

Rekord i antall nasjonaliteter i vannet

I tillegg til den syriske gruppa, var flere fra Irak og Eritrea til stede søndag.

– Vi har nok satt rekord for antall nasjonaliteter i vannet samtidig i dag, sa leder i Larvik by, Ole Martin Holthe fra den oppstilte scenen på Batteritomta.

Feststemning i snøen

Mens jakten på rekordene foregikk, var det regelrett feststemning i snøen på Batteritomta søndag. Musikk, talere fra scenen, oppfordringer til å melde seg på og mange hundre oppmøtte skapte en god ramme rundt arrangementet.

Blant de frammøtte var Tove Lystad og Trond Aasen, som har gjort tradisjon av den årlige isbadingen.

– Dette er det tredje året vi er med, og det er blitt en tradisjon. Vi synes det er viktig å støtte opp om arrangementet og om Huset som formål. Det er et bra tiltak! Også er det godt for kroppen, smiler Lystad.

– I tillegg er det moro å utfordre sine egne grenser litt, legger Aasen til.

Les også: Politikerne vil hoppe i havet

Klare til å ta tilbake norgesrekorden 

Ingen Norgesrekord

For å sette ny Norgesrekord søndag måtte 400 deltakere hive seg med på isbadingen. Dette målet ble ikke nådd søndag, da det offisielle antallet badende ble 304.

Men stemningen uteble ikke av den grunn. Mange hundre oppmøtte, enten godt påkledde eller iført badekåpe og vinterstøvler, prydet Batteritomta i snøværet.

Blant de badende, var Philipp Notthoff, som for tiden er gjest på Farris bad. Han var godt fornøyd med å ha deltatt.

– Det var superdeilig i vannet. Selv om jeg ikke holdt mange sekundene, smiler han.