Søskenparet Aliaa (24) og Firas Hamza (30) fra Larvik har samlet en gjeng med talentfulle artister for å arrangere støttekonsert i Oslo til inntekt for Leger Uten Grensers arbeid med syriske flyktninger.

LES OGSÅ: Hjalp tusenvis av flyktninger

Det hele startet i utgangspunktet med et t-skjorteprosjekt som skulle ta et oppgjør med fordommer mot det arabiske språket. Etter mye jobb måtte de sette prosjektet på vent og Aliaa og Firas satset alt på den kommende konserten.

– Når vi la den ideen på is begynte vi med en gang å jobbe med samarbeidspartnere og sponsorer, og å booke artister til konserten. Øystein Greni, som er en rockestjerne for mange, var den første artisten som ville stille opp, forteller Aliaa.

LES OGSÅ: – Du tar vare på deg selv ved å ta vare på andre!

Alle stiller frivillig

Andre artister som skal opptre den 11. mai på Parkteatret i Oslo er Mikhael Paskalev, Philip Emilio X Loveless, Mariann Rosa, Samsaya, Klovner i kamp-Aslak og mange flere.

Søskenparet har også booket komikerne Hasse Hope og Magnus Devold som kveldens konferansierer. Både artister og bemanning stiller frivillig denne kvelden og Parkteatrets lokaler disponeres gratis.

Under konserten skal det også vises en film som er laget av fotograf og filmskaper Julie Tørrissen. Filmen er et personlig prosjekt fra henne, Aliaa, Firas og Hiams frivillige arbeid i greske flyktningleirer. Filmen «Insha'Allah» gir et innblikk i hvor vanskelig situasjonen var for syrere på flukt i Hellas høsten 2016.

Det skal også avholdes en kunstauksjon hvor det selges flotte bilder fra kunstnere som Truls Qvale, Olav Stubberud, Guttestreker, Unni Askeland og mange flere. Dette er nettbasert og man kan allerede nå begynne å bidragene.

LES OGSÅ: Lærte å sette på hijab

Flyttet fra Syria

Faren til Aliaa og Firas er opprinnelig fra Irak, men reiste til Syria som politisk flyktning i 1980. Der møtte han moren og de fikk Firas og storesøsteren Alaa. I 1989 måtte familien flytte til Norge.

– Jeg ble født inn i en veldig nyankommet familie, så jeg følte ikke at jeg vokste opp i en norsk familie. Mamma har alltid vært engasjert og meldte seg tidlig inn i politikken, så det har påvirket oss veldig og formet oss, sier Aliaa.

Familien hadde i flere år en leilighet i Damaskus i Syria, som de besøkte hver sommer. I 2010 ble Aliaa med storesøsteren og hennes vennegjeng på ferie. Dette ble også det siste året de kunne reise dit.

– Året etter skulle jeg egentlig ta med mine venninner til leiligheten i Damaskus, og alt var planlagt. Men så brøt borgerkrigen ut i 2011 og da kunne vi ikke dra dit, forteller Aliaa.

Frivillige i Hellas

Begge søsknene har jobbet som frivillige i Hellas. Firas jobbet med «Dråpen i havet» som prosjektkoordinator på høsten 2016. Da reiste også lillesøster Aliaa ned og jobbet som frivillig i en uke. Begge forteller at det var sterke opplevelser som møtte dem.

– Det er jo mye jobb, og man føler på en måte at man aldri blir ferdig. Jeg så aldri enden av tunnelen, men man gjorde det man kunne og kjørte på hele tiden, sier Firas.

Aliaa er student i Oslo, og forteller at denne støttekonserten er en veldig fin måte å kunne hjelpe til når hun ikke har tid til å jobbe som frivillig.

– Turen i fjor høst krevde mye planlegging, så siden jeg ikke har muligheten til å jobbe som frivillig nå, er dette en bra måte å kunne bidra på til det humanitære arbeidet i Syria, sier Aliaa.